Marmara Gölü'nü kurtarma projesi: 9 Mayıs'ta yasaklanacak – Son Dakika Türkiye Haberleri

Devlet Su İşleri (DSİ) İkinci Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, Manisa'da kuraklık ve su kaynaklarının kesilmesi nedeniyle tamamen kuruyan Marmara Gölü'nün kurtarılması için DSİ tarafından hazırlanan projenin 9 Mayıs'ta yasaklanacağını duyurdu. Proje, Bozdağ'dan akan suyun Ahmetli, Sart, Tabak Deresi, Kurşunlu ve Gümüş regülatörleri aracılığıyla mevcut Kendirlik besleyici kanalıyla göle getirilmesini hedefliyor.

Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırları içinde “ulusal öneme sahip sulak alan” olarak tescil edilen ve “kuş cenneti” olarak bilinen Marmara Gölü, son yıllarda yaşanan kuraklık ve su kaybı nedeniyle kurudu. Dalmaçyalı pelikan ve karabatak gibi nesli tükenmekte olan türlerin de aralarında bulunduğu 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde tekneler karaya oturdu ve balıkçılık sona erdi.

Dibinde derin çatlakların oluştuğu göl aynı zamanda çiftçiler tarafından da işgal edilerek tarıma açıldı. Türkiye'nin ilk iklim davasına konu olan ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) devredilen gölün, suyunu tutabilecek hale gelinceye kadar kurtarılması projesi tamamlandı. DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, projenin 9 Mayıs'ta ihaleye çıkılacağını duyurdu.

9 MAYIS'TA YARIŞ

Manisa Emniyet Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen il koordinasyon kurulu toplantısında konuşan Bilgi, şunları söyledi: “Kuraklık ve su yetersizliği nedeniyle 9 Mayıs'ta Bozdağ'dan Marmara Gölü Suyu Temin Edilmesi projesini hayata geçirdik. Başladıktan sonra ne kadar su sağlayacağız? Potansiyel nedir? Bu belirlenecek ve daha sonra inşaat işi adı altında ihaleye çıkacağız” dedi.

Projenin Bozdağ'dan akan suyun Ahmetli, Sart, Tabak Deresi, Kurşunlu ve Gümüş regülatörleri aracılığıyla mevcut Kendirlik besleyici kanalıyla göle kazandırılmasının hedeflendiği belirtildi.

KURUMADAN ÖNCE KUŞLAR İÇİN BİR ALIŞKANLIK OLDU

Marmara Gölü'nün kurumadan önceki görüntülerinde kuşların canlı olduğunu görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir