Salda Gölü'ndeki yola “asfalt” tepkisi: “Hasar göz ardı edildi” – Son Dakika Türkiye Haberleri

TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, beyaz kum tepeleri ve turkuaz renginin hakim olduğu Salda Gölü'nün Kayadibi bölgesinde yıllar önce yol yapımının yapıldığına dair birçok bilimsel uyarıya rağmen önceki yıllardan günümüze kadar devam eden yol yapım çalışmalarını eleştirdi. Renklerin daha yoğun olması göl ekosistemine ciddi zararlar verebilirdi.

“GÖLÜN ZARARLARI GÖZALDI”

Kesici, şunları söyledi: “Gölün batı kesiminde Kayadibi ile Doğanbaba köyleri arasında kalan yaklaşık 15 kilometrelik alanın halkın konforu için yol olarak açılmasına karar verilmesi çok üzücü oldu. Dünyanın ender yerlerinden biri olan Salda Gölü'ne vereceği zarar göz ardı edildi. Ancak Doğanbaba Köyü, gölün batı kısmından Burdur ve çevresindeki yerleşim alanlarına rahatlıkla ulaşabiliyordu. Hafta içerisinde Burdur Valiliği'nden yapılan açıklamada, “Salda Gölü kıyısındaki mevcut yol platformu, daraltılmadan/genişletilmeden, platformun genişliği korunarak güçlendirilip iyileştirilerek halkımızın ortak bisiklet yolu olarak kullanımına sunuldu. Toprağın zarar gördüğü yerlerde.” Toprak rahatsızlığını ortadan kaldırmak için göl kenarındaki bölgeye sıcak asfalt uygulandı” dedi.

“SALDA GÖLÜ TEHLİKE ALTINDA”

Doktor, yıllar önce yapılan yol sayesinde gölün insan faaliyetlerinden korunması gereken yarı çevresinin de yapılaşmaya açıldığını kaydetti. Erol Kesici, “Bu bölgede zengin manyezit yatakları da var. Göl kıyısından dağ eteğine kadar uzanan bu doğal kaynağın göl ekosistemi ile bağlantısı yol inşaatları nedeniyle bozulmuştur. Bu yolun bulunduğu alan, %90'dan fazla magnezyum ve demir açısından zengin koyu renkli mineraller içeren göl ortamında oluşan kayaları içeren çökeltilerle kaplı bir alandır. Her bakımdan çok değerli olan bu hidratlı karbonatlar, biyomineralizasyon yoluyla karnabahar gibi büyüdüğü için, yıllar önce bu beyaz kayaların ve tortul çökeltilerin bulunduğu yerlere ayakkabınızla bile basmamanız konusunda sizi uyarmıştım, çünkü bunlar canlılık içeren tohumlardır. . Ama bugün Salda Gölü'nün suyu ve beyazlığı kararıyor ve tehlike altında” dedi.

Doktor yola asfalt dökmenin yanlış olduğunu ve gölün ekosistemine zarar vereceğini söyledi. Kesici, şunları söyledi: “Asfalt kanserojen madde potansiyeli taşıyan pek çok madde içerdiğinden yağmur suyu ve diğer nedenlerle suyla karıştığında hayatı olumsuz etkiliyor, asfalt dumanının asfalt sırasında yayılması, solunması ve dökülmesi kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. çevredeki hava, toprak, su ve yaşam ortamında.” bildirildi. Asfalt atıklarının ve kırık parçaların, araç kullanımıyla birlikte artan karbon emisyonlarını artırdığı biliniyor. “Eğer suya karışırsa balıklar, yaban hayatı ve su ekosistemi için ciddi bir risk ve tehlike oluşturur” dedi.

“BETON YOL DAHA ÇEVRESEL”

Kesici şöyle açıklıyor: “Salda Gölü ve çevresindeki ekosistemin canlılığını korumak için asfaltın kaldırılıp yerine diğer kaplama türlerine göre daha dayanıklı, koruyucu ve ekosistem dostu çimento beton yol kaplamaları konulmalıydı. Keşke yapılsaydı. Beton yollar, araçlarda yakıt tasarrufu sağlıyor ve bu tasarruf sayesinde karbon emisyonunu azaltıyor.” Yakıt tüketiminin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan emisyon farklılıklarının, özellikle kullanım ömrü dikkate alındığında ciddi boyutlara ulaşabildiği bilinmektedir. 30 veya 50 yaşında sayılır. Asfalta göre çok daha çevre dostudur ve petrol bazlı asfalta göre biraz daha pahalıdır. Ancak Salda Gölü için hiçbir masraftan kaçınılmamalı, “Dünyanın değeri çok büyüktür ve kendimizi parayla ölçmemiz önemlidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir