S&P'den dikkat çeken Türkiye analizi: Yıl sonunda dolar ne kadar olacak? – Güncel ekonomi haberleri

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global'in kıdemli direktörü Frank Gill, ekonomistimin derlediği CNBC-e ile yaptığı özel röportajda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

Not yükseltmesi için Türkiye'nin net rezervlerini inceleyeceğini söyledi. Net rezervler Mayıs sonundan bu yana ilk kez pozitife döndü. Şimşek ayrıca olumsuz çekincelerin gündemde olmadığı mesajını da verdi. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kredi notunuzun görünümü olumlu. Türkiye'nin B+ notunu yıl sonundan önce gözden geçireceğiz. Artma ihtimali üçte birdir. Türkiye'nin rezerv birikiminin ve cari açığının seyrini takip ediyoruz. 2023 yılında bütçe açığı oldukça büyüktü. Ancak yılsonuna doğru bu değerin yaklaşık 1 puan azalacağını tahmin ediyoruz. Bu süreç aynı zamanda altın talebine de bağlıdır. Piyasa, para politikasına ve yüksek seyreden enflasyonun gidişatına karşı son derece duyarlı olacaktır.

“REZERVLERDE OLUMLU EĞİLİM”

Bir sonraki değerlendirmeniz 1 Kasım 2024. Bu tarihe kadar rezervlerde görmek istediğiniz bir seviye var mı?

Dikkate aldığımız bir diğer konu da kısa vadeli dış borçların brüt rezervlere oranıdır. Kısa vadeli dış borcun 200 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Brüt rezervler henüz bu rakamın %100'ünü karşılamıyor. Mesela bu, IMF'nin dikkate aldığı bir kriter ve bu kapsama oranına ulaşabilmek için daha fazla rezerv biriktirmemiz gerekecek. Ancak genel olarak rezervlerdeki eğilimin olumlu olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, belki de Türkiye'nin rezervlerini yerli bankalardan borçlanma veya yurt dışı yerleşiklerin swapları yoluyla biriktirmek yerine yurt içinde biriktirmesi gerekecektir. Ancak beklentiler olumlu.

Kurumun not artışına ilişkin açıklamasında, politika yapıcıların enflasyonu düşürmeyi ve cari açığın daraldığı bir dönemde liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi ve dolarizasyonun tersine çevrilmesi durumunda Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği belirtildi. Bu parametrelerde ilerleme var mı? Bu yıl ikinci bir not artışı görecek miyiz?

Dediğim gibi bu yılın sonuna kadar daha fazla toparlanma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Resmi faiz oranının %50'ye çıkması birikimlerinizi TL'ye taşımayı oldukça cazip hale getiriyor. Bu nedenle döviz mevduatlarının TL'ye taşınması yönünde bir eğilim görüyoruz. 2025'te zorluğun daha büyük olacağını düşünüyorum çünkü döviz kurundaki artış enflasyondan daha az. Bu durum, giyim ve tekstil gibi önemli ihracat sektörlerinin rekabet gücü üzerinde gerçekten olumsuz bir etki yaratmaya başlayabilir ve turizmi de bir dereceye kadar etkileyebilir. Şu anda enflasyonun düşürülmesinde referans noktası döviz kurudur. Mevcut politika veya strateji döviz kurunu reel anlamda yeterince güçlü tutmak yönünde görünüyor. Bu rekabet gücünü etkileyebilir.

“ÖNEMLİ OLAN PARA GELİRİNİN KALICI OLMASI”

Teorik olarak bu, yalnızca hükümetin değil işletmelerin de borçlanma maliyetinin sürekli düşmesi gerektiği anlamına gelmeli. Türkiye'nin yerel pazarlarına yabancı ilginin arttığını görüyoruz. Özel sektör tahvil piyasasında faiz eğrisi aşağı yönlüdür. Bu, şirketlere daha uzun vadeli ve daha düşük faiz oranlarıyla borçlanma fırsatı verebilir. Ancak bu paranın çoğu oldukça spekülatif paradır. Yabancılar ulaşım fiyatlarının çok cazip olması nedeniyle Türkiye'ye geliyor. Bu durum 2025 yılında bitip yabancılaşabilir. Önemli olan gelen paranın kalıcı olması… Bunun büyük bir zorluk olduğunu düşünüyorum. Daha fazla doğrudan yatırım nasıl çekilir? Bu gelecekteki kredi puanınızı etkileyebilir.

“ENFLASYON YAVAŞ VE KARMAŞIK BİR DÜŞÜŞ SÜRECİ OLABİLİR”

Türkiye'nin haziran ayından itibaren enflasyonla mücadele sürecine girmesi bekleniyor. Sizce bu, enflasyonda kalıcı bir düşüşün başlangıcı mı? Yoksa enflasyonda dalgalanmalar görebilir miyiz? Merkez Bankası yıl sonu hedefini 38 olarak açıkladı. Bu gerçekçi mi? %55,8 olan tahmininizi revize eder misiniz?

Bu yıl için ortalama enflasyon tahminimiz yanılmıyorsam yüzde 56 ile 57 arasında. Bu yıl ortalama yüzde 57 bekliyoruz. Gelecek yıl için ortalama tahmin ise %28. Yani enflasyonda çok yavaş ve karmaşık bir düşüş yaşanabilir. 2027 sonuna kadar tek haneli enflasyon beklemiyoruz. Buna üç yıl var ve açıkçası dünya karmaşık bir yer.

Türkiye başka bir dış şokla da karşılaşabilir. Bunun ötesinde takip ettiğimiz bir diğer konu da elbette gelir politikasıdır. Asgari ücret politikası çünkü bu enflasyon açısından çok kritik. Dolayısıyla 2024'te asgari ücrette başka bir düzenleme yapılmaması durumunda enflasyonun daha hızlı düşebileceği öngörülüyor. Ancak bu aynı zamanda 2025'te alınan ücret ayarlama kararlarına da bağlı olacak.

Faiz politikasında erken indirim riskini görüyor musunuz?

Dolayısıyla bunun büyük ölçüde tasarruf tasarruf tasarruf eğilimlerine ve tabii ki enflasyon eğilimlerine bağlı olacağını düşünüyorum. Ama belki Merkez Bankası'nın 2025 başında faiz indirmeyi düşünebileceği bir fırsat görebilirsiniz. Bana göre 2024'te bu pek olası görünmüyor. Tabii enflasyonda ciddi bir düşüş olmadığı sürece.

“TCMB BAŞKANI OLMAK BU ZAMANDA KOLAY İŞ DEĞİL”

Fatih Karahan'ın Merkez Bankası başkanı olmasının üzerinden 4 ay geçti. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının ve güvenilirliğinin yeniden tesis edildiğine inanıyor musunuz?

Bu durumu değerlendirmenin bir yolu sadece faiz politikasına bakmak olacaktır ve faiz oranları geçen yazdan bu yana oldukça sert bir şekilde artırılmıştır. Seçim öncesinde faizlerde artış yaşandı ve bunun Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağına dair güçlü bir sinyal olduğunu düşünüyorum. Bu açıkça olumlu bir işarettir. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olmak bu dönemde kolay bir iş değil.

“GELİR PARA 2025’TE TÜRKİYE’DEN HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇIKABİLİR”

Türk tahvillerine güçlü bir talep var. Sizce Türkiye'ye sıcak para girişi devam edecek mi? Olası bir çekilme durumunda ani bir kur şoku riski olur mu?

Dolayısıyla portföy girişleri açısından özellikle gecelik piyasada ve yurt içi piyasada görünüm oldukça iyi görünüyor. 2024 yılında çok güçlü portföy girişleri göreceğimizi düşünüyorum. Mayıs ayı boyunca ve geçen hafta da gerçekten ciddi girişler oldu. Ancak 2025 yılında küresel piyasa koşullarına bağlı olarak paranın Türkiye'den hızla çıkabileceğini düşünüyorum. Yetki alanımız altındaki diğer bölgelerde olduğu gibi, örneğin Mısır. Mısır’da yaşanan şuydu: 2020-2021’de ciddi portföy girişleri yaşandı. 2022'de büyük çıkışlar oldu. Benzer şekilde Türkiye'de de böyle bir durum ortaya çıkabilir. Bu paranın gideceğini düşünüyorum. Bu nedenle Türkiye'nin kalıcı, doğrudan yatırım çekmesi ve sermayeyi yeniden inşa etmesi gerekiyor. Türkiye'nin avantajlarına yatırım yapmalısınız. Genç nüfusa sahip dayanıklı bir ekonomi. AB ile özel bir gümrük anlaşması var. Dolayısıyla Türkiye'de daha fazla doğrudan yatırım görmek güzel olurdu.'

“ENFLASYON DÜŞÜRKEN DAHA FAZLA DOĞRUDAN YATIRIM GÖRECEĞİZ”

Türkiye'nin gri listeden çıkarılması gündemde. Doğrudan yatırımlarda toparlanma olacak mı?

Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının faydası olacağını düşünüyorum. Doğrudan yatırım yapan yabancı yatırımcılar çok dikkatli ve çok tedbirli. Bu nedenle Türkiye pazarına milyarlarca dolar yatırım yapmaya karar vermeleri uzun zaman alabiliyor. Dolayısıyla faiz oranı ve döviz kuru oynaklığına, işgücü maliyetlerine ve sadece iç piyasanın görünümüne de bakacaklarını düşünüyorum. Ancak Türkiye'de yatırım yapma imkanları da var. Enflasyonu düşürücü yönetim tedbirleriyle de daha fazla doğrudan yabancı yatırımcı göreceğimizi düşünüyorum.

“DOLAR YILI 32,5’TA BİTİRİYOR”

Son dönemde dolar/TL oranında göreli bir sakinleşme gözleniyor. Bunun yapay olduğunu mu yoksa USD/TL'ye yönelik yukarı yönlü risklerin durduğunu mu düşünüyorsunuz? Yıl sonu için dolar/TL tahmininiz nedir?

Yani 2024 yılında TL'nin dolar karşısında oldukça istikrarlı olacağına inanıyoruz. Yılsonunda şu anki seviyeye oldukça yakın bir seviye olan 32,5 seviyesinde kapanabilir. Bunun temel nedeni, turizm sezonunda haziran ve eylül aylarında yaşanan güçlü döviz girişidir. Asıl soru şu: Dolar bittiğinde ne olacak? Yıl sonuna doğru normalde daha büyük döviz çıkışları ve enerji ithalatı için döviz talebinin artması söz konusudur. Bu yüzden yıl sonunda biraz daha dalgalanma olabileceğini hissediyorum. Ancak yine de portföy girişlerinin oldukça güçlü olduğunu görüyoruz. Merkez Bankası aslında doları satmıyor, alıyor. Dolayısıyla 2024 yılı için durum iyi görünüyor. 2025 yılı daha büyük bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusunu akıllara getiriyor. Çünkü 2025 yılı zor geçebilir ve başta ihracatçılar olmak üzere bazı sektörlerdeki kar marjları önemli ölçüde etkilenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir