Dünyanın yapay zekaya hazırlığı haritalandı – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

IMF, “Dünyanın yapay zekaya hazır olup olmadığının haritalanması farklı beklentiler gösteriyor” başlıklı bir blog yazısı yayınladı. Makalede yapay zekanın üretkenliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi teşvik edebileceği ve gelirleri artırabileceği ancak bu teknolojinin milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği belirtildi.

YAPAY ZEKA GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ İŞLETMELERİ DAHA FAZLA RİSK ALTINA ALACAK

Uluslararası Para Fonu'nun Ocak ayında yayınladığı bir çalışmanın, yapay zekanın küresel ekonomiyi nasıl yeniden şekillendireceğini gösterdiğine dikkat çekilen makalede, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 33'ünü, gelişmekte olan ekonomilerdeki işlerin yüzde 24'ünü ve düşük gelirli ekonomilerdeki işlerin yüzde 18'ini tehlikeye atabileceği ifade edildi. olanlar. Köyler.

Makalede ayrıca yapay zekanın tamamlayıcı bir araç olabileceği ve mevcut işletmelerin verimliliğini artırma, yeni işler ve hatta yeni endüstriler yaratma konusunda muazzam bir potansiyele sahip olduğu vurgulanıyor.

Makalede, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin ve düşük gelirli ülkelerin çoğunun yüksek vasıflı işlerin payının gelişmiş ekonomilere göre daha düşük olduğu, dolayısıyla bu ülkelerin yapay zekadan daha az etkileneceğine dikkat çekildi.

Makalede, bu ülkelerin çoğunun yapay zekanın faydalarından yararlanmak için gereken altyapıya veya vasıflı işgücüne sahip olmadığı ve bunun da ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da artırabileceği belirtildi.

“Yapay zekanın inovasyonu ve entegrasyonu öncelikli olmalı”

Makalede, kısmen yapay zekanın ekonomiye entegre edilmesine yönelik kurumsal gerekliliklerin belirsiz olması ve IMF haritasının farklı ülkelerin potansiyelden yararlanmaya hazır olma konusunda farklı aşamalarda olduğunu göstermesi nedeniyle ülkelerin yapay zekaya ne kadar hazırlıklı olduklarını ölçmenin zor olduğu belirtiliyor. Yapay zekanın faydalarını öğrenin ve riskleri yönetin.

Makale, yapay zekanın ülkeler arasındaki genel eşitsizliği muhtemelen daha da kötüleştireceğini ve oluşturulan kontrol panelinin, yapay zekanın hazırlığını daha iyi değerlendirmek ve yapay zekanın hızlı kazanımlarının herkese fayda sağlamasını sağlamak için gereken eylemleri belirlemek için bir kaynak olduğunu belirtiyor.

Makalede, yapay zeka teknolojisini kullanabilen çalışanların maaşlarında artış veya daha fazla verimlilik görebileceği, kullanamayanların ise geride kalabileceği, genç çalışanların fırsatlardan yararlanmanın daha kolay, yaşlı çalışanların ise bu fırsattan yararlanabileceği vurgulanıyor. uyum sağlamak zordur.

Makale, politika yapıcıların sosyal güvenlik ağlarını genişletmesi, çalışanların eğitimine yatırım yapması, inovasyona ve yapay zeka entegrasyonuna öncelik vermesi gerektiğini vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir