Kentin büyük bölümünde tarım alanları ve içme suyu olarak kullanılan ve 2022 yılında “Doğal Sit Alanı ve Kalıcı Olarak Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilen Döşemealtı'ndaki Kırkgöz su kaynağı, kuruma noktasına geldi. Ortaya çıkan kuraklık nedeniyle meyve bahçeleri artık sulanamıyor.
Yayınlanma: 08.13.2024 – 05:36
İklim krizinin etkileri devam ederken uygulanan yanlış politikalar Antalya'nın tarım alanlarını olumsuz etkiliyor. Yer altı suyunun bolluğuyla bilinen Döşemealtı'nda yaklaşık 15 yıl önce büyük tepkilere rağmen inşa edilen doğalgaz santralinin aşırı su kullanmasının tarım alanlarının sulanmasını olumsuz etkilediği bildirildi.
'FAZLA SU KULLANIYORUZ'
Batı Antalya Sulama Birliği Müdürü Mevlüt Yörükan, her yerde su sıkıntısı yaşandığı için tarım alanlarına ve meyve bahçelerine su kesintisi yaptığını duyurdu. Yörükan, şunları söyledi: “Yıllardır ilk defa su sıkıntısı yaşıyoruz. En büyük kaynağımız olan Kırkgöz'de bile su azaldı. Aynı zamanda içme suyu olarak da kullanılan bir kaynaktır. Tauern Dağları'nda yağış miktarı azaldığı için bu kaynak yetersiz hale geldi. Su kıtlığından dolayı iki-üç haftada bir bahçelere sulama suyu verebileceğimizi söyledik. “Bahçe sahiplerimiz ve üreticilerimiz haklı olarak isyan ediyor ama bizim yapacak fazla bir şeyimiz yok” dedi. Yörükan, şunları söyledi: “Döşemealtı Ovası'nın ortasına doğalgaz çevrim santrali yapıldı. Daha sonra görüşümüzü bildirdik. Bunun olmamasını önerdik ve talep ettik. Şu anda en büyük su kullanıcımız bu doğalgaz santralidir. Enerji santralini soğutmak için kullanıyorlar. Ve suya büyük bir ihtiyaç var. O olmadan herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Ama o santralde su kullanmanız gerekiyor” dedi.