CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin patates alanındaki sorunlarını dinledi. Gürer, “Yetkililere rica ediyoruz, Niğde'de tarlalarda patates kaldı. Bir an önce önlem alın, kışlık patatesleri aynı duruma düşürmeyin, çiftçiye sahip çıkın.” Patatesleri tarlada kalan çiftçi şöyle diyor: “Sıcakta burada sürünüyoruz. Su alımımız bu kadar iken neden ekiyoruz? Biz ekmezsek, ekmezsek bu insanlar ne yiyecek? Çiftçimiz yok, insanlarımız ne yiyecek, ne içecek?” isyan etti.
Ömer Fethi Gürer, Altunhisar İlçesi Yakacık bölgesindeki patates üreticileriyle bir araya gelerek buradaki patates üreticilerinin yaşadığı zorlukları inceledi. Üreticilerin durumuna ilişkin Gürer, şunları söyledi: “Çiftçiler bu yıl da patatesten memnun değildi. Yazlık patatesten para kazanamadılar. Üreticiler kışlık patatesten çok kaygılı. arazinin bugün planları yapması gerekiyor.”
“TOPRAK ÜRÜNLERİMİZE, GÜBRELERİMİZE VE İlacımıza ÖDEME YAPILMAZ”
Durumu CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e şikayet eden kadın patates çiftçisi, “Vallahi kardeşim, mahsulümüz yerde, gübremize para vermiyorlar, ilacımıza para vermiyorlar. Buralarda sıcakta sürünüyoruz, su alımımız bu kadarken neden ekiyoruz? Bu insanlar tarımsal üretimin sürdürülebilirliği konusundaki kaygılarını şöyle dile getirdiler: “Biz ekmezsek, ekmezsek insanımız ne yapacak? Yapmak? . yemek mi içmek mi? Eğer onlar bu kadar ezilmiş durumda kalırsa biz tükeniriz.”
“TARLADA PATATESLER AYRILMIŞTIR”
Gürer, raflardaki patates fiyatlarının düşmediğini ancak tarlalardaki ürünün değer bulmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Raflardaki patates fiyatları pek düşmüyor ama tarlalardaki patateslerin tükenmişliği var. Üretici: 'Bu ürünümüzün hiçbir değeri yoksa neden gelecek sene ekelim?' “'İhtiyaçtan ektik' diyorlar” diyen Çiftçi, çiftçinin ihtiyaçtan üretim yapmaya çalıştığını da sözlerine ekleyerek, “2 TL'ye patates verirseniz, masrafını bile karşılamıyorlar. İşçi, “Sadece ürettiğimiz mahsul bir işçiyi karşılamaya yetmiyor” dedi.
“350 BİN TL SU PARA ÖDÜYORUM”
Patates üreticisi Cumali Durak, artan giderlerin yanı sıra, özellikle son dönemde elektrik fiyatlarına yapılan artışlar ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yüksek fiyatlarından dolayı ürünün değer bulmamasından şikayetçi oldu. Durak şunları söyledi:
“Tarımsal sulamaya verilen elektriğin normal sanayi elektriği gibi verilmesini anlamıyorum. Sulama kooperatiflerine karşı çıkamayız. Geçen ay fiyatı yüzde 38 artırıp suya 100 TL zam yaptılar. Bu yıl patates tarlada kaldı. Biz bunu tercih ettik, yarısı tarlada atık oluyor. Hatta ürettiğimiz ürünlerin değeri de düşüyor. Çiftçinin ürettiği ürün geri çekiliyor. Bu enflasyon çiftçiyi etkileyecek mi? Enflasyonu biz mi yarattık? Bizim aracılığımızla enflasyonu düşürmek istiyorlar. Borcumuzu ödeyemeyecek durumdayız.”
“FİYAT GEÇEN YILDAN BERİ 10 KAT DÜŞTÜ”
Ziraat mühendisi patates üreticisi Rasim Yılmaz da şunları söyledi:
“Yazlık patates üretimi perişan oldu. Kış ekimiyle başlamasından endişe ediyoruz. Üretici patatesine 2-3 TL arası fiyat bulamadı. Bu yaz planlama eksikliğinden dolayı biz üreticiler olarak , gübremizi israf ettik Dolarımızı, paramızı boşa harcadık Gübre ve ilaç fiyatları 2021'den bu yana dolu “10 kat arttı. Ancak patatesin fiyatı geçen yıla göre 10 kat düştü. Geçen yıl 18 TL olan patatesin fiyatı. yıl 2 TL'ye satılıyor.”
GÜRER'DEN HÜKÜMET'E: SÜREÇ DOĞRU YÖNETİLMİYOR
Gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki artışa rağmen hükümetin bu durumu izlemekle yetindiğini belirten Gürer, şöyle konuştu:
''Hem Bakana hem de Cumhurbaşkanına sesleniyorum; Gübre fiyatı artıyor, bak tohum fiyatı artıyor, bak mazot artıyor, bak. Çiftçinin geliri azalıyor, izliyorsunuz. Süreci doğru yönetmiyorsunuz, bu da önümüzdeki dönemde gıda krizinin daha da kötüleşmesine neden olacak. Yetkililere soruyoruz, patatesler Niğde tarlasında kaldı. “Bir an önce önlem alın, kışlık patatesleri aynı duruma düşürmeyin, çiftçiye sahip çıkın.”
“BİTKİYİ EKLENENİN HUKUKTAN DESTEKLENMESİ GEREKİR”
Sulama suyunun bölgede büyük sorun olduğunu, suyun olmadığı tarlalarda mahsulün kaldığını belirten Gürer, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bölge genelinde sulama suyu sorunu yaşanıyor. Su bulunmayan yerlerde bazı bölgelerde su bulunsa da fiyatlar çok yüksek.”
Çiftçi Osman Başer, şöyle konuştu: “Artık çiftçiye destek veriyoruz diyorlar ama tarla kiralanıyor, destek çiftçiden değil tarla sahibinden alınıyor. Biz bu yetkilileri, Ziraat Odası'nı, İlçe Müdürlüğü'nü istiyoruz. 'Tarım, bu sorunlarla ilgilensin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) ilişkin yasal düzenlemelerin değiştirilmesi' 'Yasanın çiftçilik yapanlara destek içermesi gerekiyor. Tarlanın sahibi İstanbul'da yaşıyor ve destek alıyor ama buradaki üretici bu destekten yararlanamıyor. Kim olursa olsun. Tarlayı yetiştirenlerin destek alması gerekiyor. Konuyu sık sık dile getirmemize rağmen hükümetin çoğunluğu gerekli düzenlemeyi yapmıyor.”