Cerratepe'de halk kazandı! Mahkeme kararı iptal etti – Son Dakika Türkiye Haberleri

Rize İdare Mahkemesi, Artvin Cerratepe'de 2017 yılından bu yana madencilik faaliyetlerini yürüten şirketin “ihlali ortadan kaldıracak ÇED olumlu kararının iptaline” karar verdi.

Kararın Yeşil Artvin Derneği'ne bildirilmesinin ardından dernek bir basın açıklaması yaptı.

Yeşil Artvin Derneği yönetim kurulu üyesi Avukat Bedrettin Kalın şunları söyledi:

“İtiraz ettiğimiz dava onaylanmış ve dolayısıyla bu kararın sonunda yazıyor, yani bu kesin bir karar. İtirazdan sonra Danıştay olur mu diye merak ediyorsanız Danıştay aşaması yok, bu karar bitti. Anayasa Mahkemesi de öyle diyor; «2009/7 genelgesiyle burada madencilik yapılamaz». Dolayısıyla Rize İdare Mahkemesi'nin kararı ancak iptal kararı olabilir. Daha önce de söyledim. Yani ülkemizde çok sık karşılaşılan durumlar ortaya çıkabiliyor, örneğin Anayasa Mahkemesi kararına uyulmadığı takdirde. Ama burada başka seçeneği olmadığını, Rize İdare Mahkemesi'nin kararına uymak zorunda olduğunu söyledim. Bu nedenle Rize İdare Mahkemesi, tam da benim belirttiğim doğrultuda, “ihlali ortadan kaldıracak olan ÇED olumlu kararının iptaline” karar verdi.

“BUGÜN HERHANGİ BİR OLUMLU KARAR YOK”

Bundan sonraki süreç şöyle işliyor: Bu mahkeme kararı iptal kararıdır, yani madencilik faaliyeti 2017 yılından beri yürütülmektedir ve ÇED olumlu kararına dayanmaktadır. Yani hukuki dayanağı bu ÇED olumlu kararıdır. Artık bu mahkeme kararı ÇED olumlu kararını iptal ediyor ve dolayısıyla faaliyet tamamen sürdürülemez hale geliyor. Yukarıda belirtilen faaliyet bugüne kadar ÇED'in konusu olmaktan çıkmıştır. ÇED olmadan madencilik faaliyetinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla şu anda ÇED'leri yok.

“ÜRETİM DERHAL DURDURULMALIDIR”

Bu karar ilk derece mahkemesinin kararıdır, yani Rize İdare Mahkemesi bir ilk derece mahkemesidir. Bir başka deyişle en alt idari makam yargı makamıdır. Dolayısıyla Yargıtay ve onun üstünde de Danıştay var, bu da ilk derece mahkemesinin tüm kararlarına itiraz edilebileceği ve on beş gün içinde Danıştay'a itiraz yoluyla alınan bir karar olduğu anlamına geliyor. Çünkü her alt mahkemenin bir üst mahkemesi vardır. Dolayısıyla on beş gün içinde Danıştay'a itiraz edilebilecek bir karardır ancak temyiz edilmiş olması bu kararın icrasına engel değildir. Bugüne kadar idari süreç usulüne göre Valiliğin bu kararı Valiliğe tesliminden itibaren bir ay içinde uygulaması gerekiyor. Bir ay sonra, bu demek oluyor ki, bir ay sonra çantanı topla ve oradan çık. Üretimin derhal durdurulması. Yani üretimin derhal durdurulması ve bir ay içerisinde bölgeden ayrılması gerekir, bunu sağlayacak olan kişi de mülkün idari müdürüdür.

“İLK ADALET YERİNE GİRECEK”

Artvinliler olarak bu kararı valiliğe bir yazı ile bildireceğiz ve karara uymalarını isteyeceğiz. Karara on beş gün içinde itiraz edebilir ve Danıştay'dan yürütmenin durdurulmasını isteyebilirler. Yasal hakları var Danıştay'ın kararın yürütmesinin durdurulmasına karar vermesi durumunda tahliye süreci durdurulacak. Ama bana böyle bir ihtimal var mı diye sorarsanız yüzde 1 bile değil. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı var. Rize İdare Mahkemesi bu karara uymuştur ve Danıştay'ın bu konuyu görüşme yetkisi bulunmamaktadır. Böyle bir tartışmanın başlatılmasının hukuki bir dayanağı yok. Dolayısıyla Danıştay da bu kararı onaylayacak. Elbette yasal bir yöntemdir ve sonuçta karşı tarafın yasal hakları vardır. Ama dediğim gibi bizim için önemli olan budur ve bu karar yarından itibaren geçerlidir. “Yarından itibaren bir ay sürecek bir dava başlayacak ve bir ay içinde tüm unsurlarıyla durdurulması gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir