Büyük zorluklarla hasat edilen fındığı yakın ilde kurutup satan üreticiler, Bayburt'ta kendilerini yabancı hissetmediklerini ve sıcak karşılandıklarını söylüyor. “Burada kendimizi yabancı gibi hissetmiyoruz, evimizde gibi hissediyoruz. Trabzon bizim, Bayburt bizim, her şey için teşekkürler.” sözleriyle belirtmişlerdir.
Arpalı ilçesinde faaliyet gösteren bir fırıncının arazisindeki fındık bahçesine çuvallara doldurduğu fındıkları getirip naylon çoraplara serip güneşte kurutan üreticiler, kapılarını açan tüccar Harun Alemdar'a teşekkür etti. . Yaklaşık bir hafta sürecek kurutma çalışmasının ardından üreticiler fındığı paketleyerek Araklı'ya dönecek.
“BURADA TOPRAK VE İKLİM ŞARTLARI ÇOK İYİ”
Fındık üreticisi Özcan Yakup, olumsuz hava koşullarında yağmur, çamur fark etmeksizin büyük emeklerle hasat edilen fındıkları kurutmak üzere Arpalı'ya getirdiğini söyledi.Bayburt da bizim, Trabzon da bizim. “Burada yabancılar gibi hissetmiyoruz,” diye ekledi: “Trabzon'un Arakli bölgesinde fındık üreticileri, bu sezon yağmurlu. Kurutma konusunda biraz zorlanıyoruz. Bayburt'a kurutma işi için geliyoruz, burası bu iş için çok uygun bir yer. Burada toprak ve iklim koşulları çok güzel ürünleri alıyoruz, buraya yayıyoruz. Güneşte kuruturuz, söküp tekrar satarız. Burada kendimizi yabancı gibi hissetmiyoruz, kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Trabzon bizim, Bayburt da bizim, her yıl geliyoruz. Mevsim şartları uygunsa Trabzon'da kuruturuz ama tam tersi olur, hava yağmurluysa bazen orada bir ay yağmur yağar “Sonra Bayburt'a varırız.” dedi.
FINDIK SEZONU VERİMLİ GEÇTİ VE VERİMLİLİK ARTTI
Fındık kurutmak için Arpalı'ya gelen bir diğer üretici Erturan Aksoy ise kilosu 110 liradan fındık sattıklarını, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre biraz daha yüksek olduğunu söyledi. Aksoy, Arpalı'da fındık kurutma çalışmalarının 3 gün boyunca devam edeceğini söyledi. “Trabzon'da sürekli yağmur yağdığı için Bayburt'a fındıklarımızı kurutmaya geldik. Fiyatlar ise geçen yıla göre yüzde 20-30 daha düşük. Alıcılar fındığı kilosu 110 liradan alıyor. Rekolte ise yüzde 10-15 daha fazla.” Geçen yıl 3 ton fındık aldık, bu yıl hasat edilen fındık 3 buçuk ton olacak. Yaklaşık 3 gündür Bayburt'tayız. Yaklaşık 3 gün sonra fındıklar kuruyacak ve inşallah 3 gün sonra da fındıkları toplayıp yola çıkacağız.”Diyerek konuştu.
Dedesinden kalma fındık çayı üretimini uzun yıllar sürdüren Mustafa Karabela isimli fındık üreticisi, fındık kurutmak için Araklı'nın Taştape köyünden Bayburt'un Arpalı ilçesine geldiğini kaydetti. “Taştape köyünden Bayburt'un Arpalı ilçesine fındık kurutmak için geldik. Fındıklarımızı kurutacağım ve bir kaç gün sonra da Allah'ın izniyle Araklı Taştape köyüne döneceğim. Çay işine de fındık işine de devam ettik. Dedemizden, babamızdan öğrendiklerimizle büyümeye devam ediyoruz, daha ne yapacağız?” “İşimiz yok” dedi.
Yağışlı havalarda fındık kurutamayan üreticilere kolaylık sağlayan fırın tüccarı Harun Alemdar, kapılarını üreticilere açtı. Üreticilere mümkün olduğu kadar destek verdiğini belirten Alemdar, şöyle konuştu: “Trabzon'da havaların yağışlı olması nedeniyle, Bayburt'un Arpalı ilçesinde fındıklarını kurutan komşumuz Trabzonlu fındık çiftçilerimize kapılarımızı yeniden açtık. Bilindiği üzere Trabzon'da bu aylarda hava çok yağışlı oluyor. Orada kuruyacak güneş yok, üreticilerimiz Arpalı ilini Bayburt'a tercih ediyor. Trabzonlu fındık üreticilerimize mümkün olduğu kadar destek oluyoruz, havalar kötü olduğundan üreticiler mağdur olmasın diye yerimizi ve arazimizi sunuyoruz. Trabzon'da yağmur yağıyor, Bayburt'a gelmeleri gerekiyor ve biz de Karadere Fırın olarak onlara elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız.Şu şekilde konuştu.