Tıp terimleri arasında az bilinen: Salpenjektomi nedir?

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Önemli ve hassas bir ameliyat müdahalesi olmasının yanı sıra rahim ve yumurtalıklar yoluyla gerçekleştirilir. Özellikle son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan ve çocuk sahibi olma olasılığını artıran önemli operasyonlar arasında yer almaktadır.

Tıbbi terimleri öğrenin: salpenjektomi nedir?

Salpenjektomi aynı zamanda tüp çıkarma ameliyatı olarak da bilinir. Rahmin her iki yanından çıkıp yumurtalık bölgesine doğru uzanan fallop tüplerinin alınmasıdır. Dolayısıyla operasyon sırasında çıkarılan fallop tüpleri sayesinde sperm kişinin yumurtalık bölgesinden geçerek döllenebilmektedir. Yani doğal şartlarda hamile kalamayan kişiler için cerrahi müdahale ile operasyonel olarak hamile kalma imkanı sağlanmaktadır.

Çocuk sahibi olmak isteyenler için önemli bir umudu temsil eden salpenjektomi, gerekli koşullar oluştuğunda yapılmaktadır. Yani diğer durum ve yöntemler işe yaramayınca kişinin hamile kalmasını sağlamak için salpenjektomiye başvurulur. Bu sayede sperm transferi yoluyla yumurtalık yoluyla rahmin döllenmesi sağlanır.

Salpenjektomiyi kimler yapabilir?

Salpenjektomi daha çok kadınlara uygulanan bir yöntem olsa da cerrahi bir işlemdir. Bu bağlamda hamile kalmak isteyenlerin başvurduğu bir yöntem olmasına rağmen birçok biyolojik nedeni bulunmaktadır. Hamile kalma hayalini gerçekleştirmenin yanı sıra oldukça hassas bir cerrahi yöntem olduğu da söylenebilir.

– Çocuk istemeyenler

-Bu konuda tedavisi mümkün olmayanlar

– Boru yırtılması olan durumlarda

– Aşırı ve kontrol edilemeyen kanamalarda

– Dış gebelik durumunda

Bunlar ve buna benzer birçok faktör söz konusu olduğunda salpenjektomi ameliyatı akla gelir. Bu sayede kişinin sperminde bulunan yumurtalar çıkarılarak rahmin döllenmesi sağlanır. Yani sperm yumurtalıktan geçebilir. Bu yöntem günümüzde birçok açıdan önemli bir yere sahiptir.

Salpenjektomi sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Bu ilanda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu operasyonel müdahale Türkçe olarak Türklerin uzaklaştırılması olarak da ifade edilebilir.

– Uzman doktorun önerdiği ilaçları kullanmak gerekir.

– Kontroller düzenli yapılmalı ve aksatılmamalıdır.

– Ameliyatın yapılacağı bölgede enfeksiyon oluşmamasına dikkat edilmelidir.

– Hastanın en az 1 ay süreyle cinsel ilişkiden uzak durması gerekir.

– Kanama, vajinal akıntı, karın ağrısı gibi durumlar anormal hale geldiğinde doktora başvurmalısınız.

– Ameliyat sonrası tütün ve benzeri ürünlerden uzak durulmalıdır.

Bu gibi faktörlere dikkat edilerek sağlıklı bir şekilde ameliyat gerçekleştirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir