Kadınlarda hormonal dengesizliğin 5 önemli belirtisi: Bu belirtiler bir bozukluğun işareti olabilir… – Son Dakika Hayat Haberleri

Hormonlar vücudumuzun çeşitli fonksiyonlarını düzenleyen ve dengeleyen kimyasallardır. Özellikle kadın sağlığında adet döngüsü, üreme sistemi ve genel sağlık üzerinde önemli etkileri vardır. Kadınların sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için hormonların düzgün çalışması ve dengesi son derece önemlidir. Bu nedenle hormonların işlevleri ve etkileri üzerine yapılan araştırmalar sağlık alanında temel bir rol oynamaktadır. Kuyu, Hangi belirtiler bir hastalığın habercisi olabilir? işte Kadınlarda hormonal dengesizliğin 5 önemli belirtisi…

KADINLARDA HORMON DENGESİZLİĞİNİN 5 ÖNEMLİ BELİRTİSİ

1. Akneler:

Birçok kadın adet döngüsü öncesinde veya sırasında rahatsız edici sivilcelerden muzdarip olabilir. Ancak kronik sivilceler daha kalıcı ve rahatsız edici olabilir. Kalıcı sivilce sıklıkla aşırı androjenler veya erkeklerde ve kadınlarda bulunan testosteron gibi erkeklik hormonları nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu hormonlar ciltteki yağ üretimini arttırır, bu da gözenekleri tıkayabilir ve sivilceyi teşvik edebilir.

2. Yorgunluk:

Yorgunluk birçok farklı nedene bağlı yaygın bir semptomdur. Özellikle uykuya dalmayı zorlaştıran ve yorgunluğa neden olabilen progesteron hormonuyla ilişkilidir. Bir diğer yaygın hormonal dengesizlik, düşük tiroid hormonudur (hipotiroidizm). Doğru tanı için basit bir kan testi yapabilirsiniz.

3. Adet Düzensizliği:

Çoğu kadının, genellikle 21 ila 35 gün süren düzenli bir adet döngüsü vardır. Ancak bazı kadınların adet dönemleri düzensiz olabilir. Bu düzensizlik normalden kısa veya uzun, normalden hafif veya ağır kanama şeklinde kendini gösterebilir. Düzensiz adet dönemleri bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir veya hormonal dengesizliklerle ilişkili olabilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi için doktora başvurmak önemlidir.

4. Karın ağrısı ve bağırsak sorunları:

Gastrointestinal sistemi kaplayan hücreler hem östrojen hem de progesteron için reseptörlere sahiptir. Bu hormonların seviyeleri bir kadının aylık adet döngüsü boyunca değişir. Bu durum gastrointestinal sistemin fonksiyonunu etkileyebilir. Kadınlar adet dönemlerinde sıklıkla karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, kusma ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşarlar. Ancak genel olarak bu tür belirtiler ortaya çıkıyorsa altta yatan başka nedenlerin de olabileceği unutulmamalıdır. Hormonal değişikliklerin yanı sıra diğer sağlık sorunları da bu belirtilere neden olabilir, bu nedenle bir doktor tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

5. Depresyon:

Hormonal dengesizlik bazı duygudurum bozukluklarına neden olabilir. Birçok kadın adet döngüsü öncesinde ve sırasında öfke, sinirlilik, ruh hali değişimleri, depresyon ve anksiyete yaşar. Bunlar adet öncesi sendromu (PMS) ile ilişkili olabilir. Adet öncesi disforik bozukluk (PMDD), adet öncesi sendromun daha şiddetli bir şeklidir. Östrojenlerin dopamin, serotonin ve norepinefrin gibi nörotransmiterler üzerinde etkisi vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir