İş dünyası temsilcileri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla “1 Mayıs” mesajı yayınladı.
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik faaliyetlerin ve medeniyetin sürdürülebilirliği ve gelişmesinde en büyük payın işçilere ait olduğunu söyledi.
Kopuz, işçi ve işverenin bir bütün olarak, birbirini tamamlayan unsurlar olarak görülmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu:
“Sonuçta girişimciliğin ve helal kazanılmış sermayenin başlangıç noktası çalışmaktır, alın teri ve akıldır. İşçi işverene emanettir, iş de çalışana emanettir ki en önemlisi işi ileriye taşımaktır. Kültürümüzde ve inançlarımızda kutsal bir değer olan, anasının beyaz sütü gibi helal kazanan işçilerimizin başının üstünde olması bu nedenle ülke olarak vasıflı istihdamın payını artırırken, bu payın da başımıza gelmesini sağlamalıyız. Çalışanlarımızın milli gelir içindeki payı daha hakkaniyetli seviyelere ulaşacak, müreffeh bir ülke ve toplumun huzur ve refahı garanti altına alınabilecek, emeği ve kadınların duygularını sömüren ideolojilerden hiçbir kazanç elde edilemeyecektir. eğer kendileri işçi olsaydı.
“BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR HIZLA UYGULANMALI”
Türk Sanayicileri ve Girişimciler Derneği (TÜSİAD) tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, işe saygılı, gelir adaletine dayalı, sosyal hakları güvence altına alan modern bir çalışma yaşamının olmazsa olmazlarından olduğu vurgulandı. demokratik, gelişmiş, adil ve saygın bir toplumun temel önceliklerindendir.
Açıklamada, Türkiye'de çalışma yaşamının daha iyi standartlara getirilmesi amacıyla kayıt dışılıkla mücadele eden, insana yakışır iş ile iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan, işi koruyan ve artıran bütünsel politikalar izlendiği ve meslek açıklamalarının yapıldığı belirtildi:
“Dijital teknolojilerle birlikte çalışma hayatının dinamikleri değiştikçe, insanı merkeze alarak ve toplumsal refahı ön planda tutarak bu süreci ilerletmek, bu bağlamda eğitim ile istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi, kadınların ve gençlerin istihdama katılımının artırılması gerekiyor. istihdamın sağlanması, kadın-erkek tüm bireylerin eşit fırsatlarla insana yakışır işlere ulaşmasının sağlanması, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kaliteli işlerin arttırılması ve tüm çalışanların beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi için kaynak ayrılması hayati önem taşımaktadır. Refah düzeyi yükselen, refahın toplumun tüm kesimleriyle eşit dağıtıldığı bir ülke olabilmek için çalışma barışının gereği olarak işbirliği ve dayanışmayı işçilere dayandırmalıyız. “İşveren ile işveren arasındaki yapıcı sosyal diyalog mekanizmasının sürekliliğini garanti altına almalıyız. Durum”.