Muhtemelen okulda bebek yapmak için yumurtalara ve spermlere ihtiyacınız olduğunu öğrenmişsinizdir ve konu insan üremesi olduğunda bu doğrudur.
Ancak hayvanlar aleminde durum her zaman böyle değildir. Birçok hayvan eşeysiz olarak üreyebilir ve bazıları partenogenez Doğum olarak da bilinen “bakire” doğumlara neden olur.
PARTOGENEZ NEDİR?
Partenogenez kelimesi Yunancadan gelir. “bakire yaratım” Anlamı. Bu, bir embriyonun yumurtayı döllemeye gerek kalmadan geliştiği bir eşeysiz üreme şeklidir. Bu nedenle vücudun eksik sperm tarafından sağlanamayan genleri telafi etmesi gerekir.
Başlamak için dişilerin, herhangi bir dış etki olmaksızın embriyoya dönüşmeye başlayan bir yumurta üretmesi gerekir. Bu birkaç şekilde gerçekleşir.
ilk başta, otomiksis Yumurta üretimi adı verilen bir tür partenogenezde yumurta, üretim sürecinden kalan hücreler olan kutup gövdeleriyle birleşir. Bu, anneye benzer ancak tam klonlar olmayan yavrular üretir. Genellikle hepsi kadındır.
Alternatif olarak bitkilerde partenogenez apomixiste İle oluşur; bu, üreme hücrelerinin kromozomlarını mitoz yoluyla kopyalamasını içerir. Bu durumda çocuklar genetik olarak ebeveynlerinin aynısıdır.
Partenogenezi neyin tetiklediği tam olarak belli değil ancak bazı durumlarda bunun çevresel streslerle bağlantılı olduğu düşünülüyor.
PARTENOJENEZ NE KADAR NADİRDİR?
Şaşırtıcı görünebilir, ancak hayvanlar aleminde bakireden doğumlar nadir değildir. Arılar ve tardigradlar gibi küçük omurgasızlar için partenogenez aslında oldukça yaygındır.
Omurgalılar arasında norm olmasa da sanıldığı kadar nadir değildir. Aslında 80'den fazla taksonda gözlenmiştir.
Bu olay bitkilerde ve alglerde de gözlenir.
HANGİ HAYVANLAR PARTENOJEZİYLE ÜREYOR?
Çeşitli böcekler, balıklar, sürüngenler ve hatta kuşlar partenogenezden geçer.
Bazı kertenkele ve yılanlar gibi bazı türlerin dişileri yalnızca eşeysiz olarak ürerler. Bunlara zorunlu partenojenler denir.
Ayrıca genellikle eşeyli olarak üreyen ancak ara sıra eşeysiz üreme girişiminde bulunan türler de vardır. Bu en iyi esaret altında yaşayan hayvanlarda belgelenmiştir.
Nihayet, Kuzey KarolinaAkvaryumdaki dişi vatoz, erkeğin müdahalesi olmadan hamile kaldı. “Köpekbalığı-rayton melezi” İddialarına rağmen bu büyük olasılıkla spontan bir partenogenez vakasıdır. Hayvanat bahçesindeki timsahlarda ve çeşitli akvaryum köpekbalığı türlerinde de benzer desenler gözlemlendi.
Meyve sinekleri gibi aksi takdirde cinsel yolla üreyebilecek bazı türlerde de partenogenez yapay olarak başlatılmıştır. Laboratuvarda partenojenik fareler de üretildi.
Ancak bu yardım olmadan memeliler partenogenez yapamazlar.
İNSANLARDA PARTENOJENİZ
Bu nedenle insanların partenogenez yoluyla çoğalamayacağını öğrenmek sürpriz olmamalıdır. Tüm memeliler gibi, damgalama Genetik süreç adı verilen önemli bir genetik süreç, işleri karmaşık hale getiriyor.
Damgalama, ebeveynlerimizden miras aldığımız ve belirli genlerin nasıl ifade edildiğini etkileyebilen bir tür moleküler damga olan belirli işaretleri içerir. Bu süreç sayesinde bazı genler açılıp bazıları kapatılabilir. Eğer tek bir ebeveynimiz olsaydı, partenogenez sırasında olduğu gibi, bazı önemli genler hiç aktive olmayacak ve yavrular hayatta kalamayacaktı.
Ancak bazen bir sızdım Kendiliğinden partenogenetik gelişim ortaya çıkabilir ve bunun sonucunda teratom oluşumuna neden olabilir.