İngiltere'de yapılan uzun süreli bir araştırmaya göre D vitamini eksikliği olan kişilerde demans riskinin %19-25 oranında arttığı görüldü. Düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlarda Alzheimer riskinde %17, damar hastalığına bağlı demans riskinde ise %14 oranında azalma görüldü.
The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan araştırmada; 14 yıl boyunca takip edilen kişilerde D vitamini eksikliğine bağlı demans riskinin yüzde 19-25'e çıktığı belirlendi. Araştırma hem Alzheimer hem de damar tıkanıklığına bağlı demans için geçerliyken, uzun süreli D vitamini eksikliğinin de bunlara neden olabileceğini gösteriyor. Çakmak Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Çakmak Erdem Hastanesi, kişilerin demans hastalığından korunmak için erken yaşlardan itibaren önlem alması gerektiğini söyledi. Nazan Eryiğit gençlere ve yetişkinlere çeşitli önerilerde bulundu.
“D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDEN OLABİLİR”
Uzman, yaş ilerledikçe demans riskinin arttığını söyledi. Nazan Eryiğit, “D vitaminini her zaman kalsiyum ve kemik olarak bilsek de özellikle gençlerde unutkanlığın en önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenle D vitamini takviyesini tercih etmeliyiz. Nörolojiyi en çok endişelendiren sorunlardan biri de unutkanlıktır. Yorgunluk, sürekli uyku isteği, uyumasına rağmen vücut ağrısı, dinlenememek ve dinlenmeden uyanmak D vitamini eksikliğinin belirtileridir. Türkiye D vitamini açısından çok iyi bir ülke. Sürekli güneş ışığımız var ama güneşlenmiyoruz. Güneşlenirken güneş kremi sürüyoruz. D vitamininin en önemli kaynağı güneşle doğrudan temastır. Hiçbir koruyucu madde kullanılmamalı ve cilde doğrudan temas ettirilmemelidir” dedi.
Uzman Dr. Nazan Eryiğit, “Daha çok yağlı balık tüketmeliyiz. Belki de yüksek miktarda D vitamini içeren omega 3 takviyesi almalıyız. Düzenli beslenme de önemli. Akdeniz diyetini uygulayın ve sebze tüketin. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmıyor, “B12, folik asit, üçünün bir arada alınması gerekiyor” dedi.
“BİLİNÇSİZ KULLANILAN D VİTAMİNİ TEHLİKELİDİR”
Uzman, “D vitamini yağda çözünen bir vitamindir, toksisite içerir” dedi. Dr. Eryiğit, “Bu nedenle bilinçsizce kullanılması çok tehlikelidir. Doktorunuza ölçüm yaptırmadan asla D vitamini takviyesine başlamamalısınız. “Yeter artık” demeden vitamin takviyesine son verilmemeli. Tedaviye kandaki serum seviyesine bakarak karar veriyoruz” diye uyardı.
“BİRAZ GÜNEŞE MARUZ KALIN”
İnsanlara kendilerini demanstan korumaları konusunda tavsiyelerde bulunan uzman. Dr. Eryiğit şunları söyledi:
“Hem zihinsel hem de fiziksel egzersiz çok önemlidir. Özellikle multivitaminlerin içerisinde yer alan D vitamininin dozajı son derece düşüktür ve asla yeterli değildir. Hasta doktora gidip “Ben hala kompleks bir vitamin alıyorum” demiyor. “Ben zaten içiyorum” diyor ve ölçmüyor. Ancak aldıkları günlük tüketime bile yetmiyor. Unutkanlık çok önemli bir şikayettir. Genç ya da yaşlı olmanızın bir önemi yok, eğer unutkanlığınız varsa mutlaka bir nöroloğa başvurun. Lütfen biraz güneşe çıkın. D vitaminini sadece ellerinizden ve yüzünüzden değil, aynı zamanda kollarınız ve bacaklarınızdan da alın. Her gün en az 45 saat güneşe maruz kalın. Ama biz arada cam istemiyoruz, doğrudan maruz kalmayı istiyoruz.”