Son kararla birlikte dünyanın en büyük iki teknoloji üreticisi ABD ve Çin arasında artan teknolojik gerilim daha da alevlenebilir.
Çin, resmi kurumlar ve devlete ait işletmeler de dahil olmak üzere tüm devlet kurumlarında iPhone kullanımını yasakladı. Söz konusu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 4'e varan değer kaybı yaşadı.
Wall Street Journal'ın konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre Çin, merkezi hükümet kurumlarındaki yetkililere iPhone'ları ve diğer yabancı markalı cihazları iş için kullanmamalarını ve ofise getirmemelerini emretti.
Bloomberg ayrıca anonim kaynaklara dayandırdığı haberinde, Pekin'in bu kısıtlamayı devlete ait işletmeler ve hükümet kontrolündeki diğer kuruluşlar da dahil olmak üzere çok daha geniş bir alana genişletmeyi planladığını yazdı.
Son kararla birlikte dünyanın en büyük iki teknoloji üreticisi ABD ve Çin arasında artan teknolojik gerilim daha da alevlenebilir.
Uzmanlar bu adımın Pekin yönetiminin Amerikan teknolojilerine bağımlılığını azaltmaya yönelik bir hamle olduğunu söylüyor.
Çin, yalnızca Apple'ın en büyük denizaşırı pazarı değil, aynı zamanda şirketin küresel üretim üssüdür.
Bu nedenle yatırımcılar, gelirlerinin yüzde 20'sini Çin'den elde eden şirketin geleceğinden korkuyor.
Apple; mesajlaşma, sosyal medya, video paylaşımı ve web tarayıcıları gibi popüler hizmetlerin çevrimiçi olarak nasıl sunulduğunu düzenleyen yasal yükümlülüklerden etkilenen, aralarında Alphabet, Amazon ve Meta'nın da bulunduğu Avrupa'nın altı büyük teknoloji şirketinden biridir.
Öte yandan son yıllarda Çin uygulaması TikTok'un kullanımı ABD ve birçok Avrupa Birliği ülkesinde güvenlik nedeniyle kısıtlandı.