Brüksel teknoloji devlerini seçimle ilgili dezenformasyonla mücadele etmeye çağırıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Komiser Jourova, Moskova'yı yalan haber yaymakla suçladı. Teknoloji devlerini seçimle ilgili yanlış bilgiyle mücadeleye yardım etmeye çağırdı.

REKLAM

Avrupa Komisyonu, yaklaşan ulusal ve Avrupa seçimleri nedeniyle Rusya'dan gelen dezenformasyondan endişe duyuyor.

Salı günü Brüksel'de konuşan Komisyon Başkan Yardımcısı Vera Jourova, Kremlin'in Avrupalı ​​seçmenleri manipüle etmekte aktif olduğuna inandığını söyledi. Dezenformasyona ilişkin Gönüllü Davranış Kuralları'nı imzalayan dijital platformlardan bununla mücadele etme taahhüdünde bulunmalarını istedi.

Jourova gazetecilere verdiği demeçte, “Çok büyük platformlar, özellikle Kremlin ve diğerlerinin Avrupa seçimlerinden önce aktif olmasının beklendiği bir dönemde bu riskle karşı karşıyadır” dedi.

“İmzacıların eylemlerini bunu yansıtacak şekilde uyarlamalarını bekliyorum. Bilgi alanında bize karşı bir savaş yürütülüyor ve kötü niyetli aktörlerin platformların tasarım yönlerini manipüle etmek için kullanmaya çalışacakları yaklaşan seçimler var.”

Kodu altı ay önce imzalayan Google, Meta, Microsoft ve TikTok gibi büyük çevrimiçi platformlar, yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmaya yönelik taahhütlerini nasıl uyguladıklarına ilişkin ilk raporlarını Salı günü yayınladı.

Sonuç olarak bir milyon sahte hesap kapatıldı ve yanıltıcı içerik de kısıtlandı.

Twitter bu yılın başında gönüllü davranış kurallarına katılımını geri çekme kararı almıştı ve Jourova'nın Elon Musk'a bir mesajı vardı.

“Bay Musk, Dijital Hizmetler Yasası artık tam olarak yürürlükte olduğu için davranış kurallarından sapmanın yanına kalamayacağını biliyor” dedi.

“Ve Twitter çok büyük bir çevrimiçi platform olarak kabul edildiğinden, katı yasaların dayattığı yükümlülükler olduğu açıktır. Dolayısıyla Twitter'a mesajım, katı yasalara uymanız gerektiğidir ve biz de ne yaptığınızı izleyeceğiz.”

Başkan yardımcısına göre yapay zeka kullanımının artması, yanlış bilgilendirme açısından da önemli bir sorun teşkil ediyor.

Yunanistan Bilgi Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Yiannis Kompatsiaris, Euronews'e mevcut AB politikalarının dezenformasyonla mücadelede yeterli olmadığını söyledi.

Kompatsiaris, “Aslında burada bir çelişki var. Bir yandan platformlar içerik hareketliliği istiyor” diyor.

“Yanıltıcı içerik çoğu zaman bu heyecanı yaratıyor, bu yüzden arzu ettikleri fayda ve kârı yaratan bir şeyle meşgul olmak için diğer yola yöneliyorlar.”

“Yani bu [uygulama kuralları] Dezenformasyonla mücadelede önemli bir unsurdur ancak eğitim gibi başka önemli hususlar da vardır. “İnsanların ve vatandaşların dijital medyaya yönelik bu eleştirel bakış açısını erken yaşlardan itibaren kazanmak için eğitilmeleri gerekiyor.”

Önerilen bir diğer çözüm ise sahte haberleri otomatik olarak tespit eden teknolojilerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir