Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı bölgesel işletmelerde hasat devam ediyor. Bu kapsamda 215 bin dönüm araziyle TİGEM'in dördüncü büyük işletmesi olan Polatlı Tarım İşletme Müdürlüğü'nde hasat başladı.
Mahsulün yüzde 90'ı buğday
Yüzde 90'ı buğday olan hasat, yaklaşık 80 bin dekarlık ekim alanında 18 biçerdöver, 7 kamyon ve 30 işçi ile gerçekleştiriliyor. Hasat sürecinde, yani emeğin meyvelerinin toplandığı dönemde hassas bir şekilde çalışmalar yapılıyor.
Teknolojik aletler yardımıyla özenle ayrılan buğday taneleri TİGEM silolarında depolanarak Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlanmaktadır.
Her yıl ortalama 15 bin ila 20 bin ton arası verim elde ediliyor.
TİGEM Polatlı fabrikası yönetiminde üretim müdür yardımcısı Evren Albayrak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Polatlı TİGEM'deki fabrikamızda her yıl yaklaşık 15 bin ila 20 bin ton arası tohum üretimi yapılıyor. Bu rakam iklim şartlarına göre değişmekte olup kurak ve yağışlı yıllarda azalıp artmaktadır. Dedi.
Firmada üretilen buğday çeşitlerini anlatan Albayrak, şöyle konuştu: “Reis, bezostaja ve tosunbey yumuşak buğday çeşitlerini üretmeye devam ediyoruz. Ayrıca bu yıl Selamibey ve Karakılçık isimli yöresel çeşitlerimizi de üretim modelimize dahil ettik. Söz konusu çeşitlerin üretim çalışmaları tamamlandıktan sonra üretim modelimizde yer almaya devam edecekler” dedi.
Albayrak, “Bu yıl 18 biçerdöver, 7 kamyon ve 30 işçiyle buğday hasadı yapıyoruz. Ülkemizdeki modern tohum hazırlama tesislerinde saatte 20 ton tohum elenerek paketlenerek çiftçinin hizmetine sunulmaktadır. “Dağıttığımız tohumlar ülkemizde yaklaşık 450 bin dönüm ekili araziye karşılık geliyor.” dedi.
Albayrak, TİGEM'in Polatlı işletmelerinin özelliklerini de anlattı. “Polatlı TİGEM tesisi yaklaşık 211 bin dekar alanıyla dördüncü büyük işletmemizdir. “211 bin dekar alanın 180 bin dekarı otsu bitkilere, geri kalan arazi ise tarıma değil meraya kullanılıyor.” dedi. Albayrak, hasadın 15-20 gün içerisinde tamamlanacağını kaydetti.