ABD, Assange'ı ortaklarının, müttefiklerinin ve diplomatlarının hayatlarını riske atmakla suçladı – Son Dakika Dünya Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller“Casusluk Yasası'nı ihlal” suçlamasını kabul eden ve ABD Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşma uyarınca serbest bırakılan Julian Assange'ın, “ortaklarının, müttefiklerinin ve diplomatlarının, özellikle de tehlikeli yerlerde çalışan kişilerin hayatlarını riske attığını” söyledi. Afganistan ve Irak gibi” WikiLeaks'te paylaştığı şeylerle.

Miller, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Miller, WikiLeaks'in hassas diplomatik isimleri paylaşmaya başlamadan önce hariç tutmadığına değinerek, Assange'ın şunları söyledi: “Onları dünyanın görmesi için oraya kim attı?” İlerletmek.

Miller, Assange'ın ABD'ye verdiği zararı vurguladı “Yayınlanan belgeler, dünya genelindeki muhalefet liderleri ve insan hakları aktivistleri de dahil olmak üzere, Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olan ve kamuya açıklanarak konumları tehlikeye atılan kişilerin kimliklerini içeriyordu. Bunlar aynı zamanda Amerikan personelinin ilişki kurma ve dürüst olma yeteneğini de zayıflattı. konuşmalar.” dedi.

Miller, Assange'ı 'sarhoş sürücülere' benzetti “Sokakta alkollü araç kullanıyorsanız ve alkollü araç kullanmaktan dolayı durdurulursanız, başka bir araca çarpıp birini öldürmemiş olmanız, bu pervasız davranışınızdan ve vatandaşlarınızı içine soktuğunuz tehlikeden sizi mazeret etmez. Aynı prensip burada da geçerlidir. “ dedi.

ASSANGE DAVASININ YARGILANMASI

Julian Assange'ın kurduğu Wikimedia sızıntıları28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları kanıtlayan 251.000 gizli belge yayımlandı.

Assange, 11 Nisan 2019'da Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde gözaltına alınmış ve “kefalet şartlarını ihlal ettiği” gerekçesiyle tutuklanarak Londra'nın Belmarsh kentinde cezaevine gönderilmişti.

Mahkeme, 50 hafta hapis cezasına çarptırılan Assange'ın iade talebi kapsamında cezasını çektikten sonra tutuklu kalmasına karar verdi.

10 Aralık 2021'de Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine karar verdi.

Westminster Sulh Mahkemesi'nin 20 Nisan 2022'de iade kararı vermesinin ardından, dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesine ilişkin kararı imzaladı.

Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022 tarihli karara Yüksek Mahkeme'de itiraz etmişti.

Julian Assange'ın ABD'ye iade davasına ilişkin duruşma 20 ve 21 Şubat tarihlerinde Yüksek Mahkeme'de görüldü ve kararın ileri bir tarihte verileceği kaydedildi.

26 Mart'ta mahkeme, ABD'nin belirli garantiler vermemesi halinde Assange'ın ABD'ye iade edilmeyeceğine hükmetti.

Avustralya hükümeti ve muhalefetin girişimleri ve ABD Adalet Bakanlığı ile varılan anlaşmanın ardından Assange, 25 Haziran'da İngiltere'nin başkenti Londra'daki Belmarsh hapishanesinden ayrılarak Mariana Adaları Kuzey Bölge Mahkemesi'ne gitti. Amerika Birleşik Devletleri'nin bir bölgesi olan özel uçakla mahkemeye gitmek üzere.

Assange, “Casusluk Yasası'nı ihlal” suçlamasını kabul ettikten sonra 62 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak İngiltere'de hapishanede geçirdiği süre dikkate alınarak serbest bırakılmasına karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir