Başkan Biden Açıkladı: ABD'nin Ukrayna Kararı Çok Kritik – Son Dakika Dünya Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Joe Biden, NATO'nun 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle “Andrew W. Mellon Oditoryumu”nda düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

NATO'nun her zamankinden “daha donanımlı” olduğunu söyleyen Biden, bu yıl 23 müttefikin güçlerini birleştireceğini söyledi. Gayri safi yurtiçi HasılaTürkiye'nin GSYİH'sının yüzde 2'sini savunmaya ayırdığını hatırlattı.

Joe Biden bunun büyük bir ilerleme olduğunu vurguladı. “Her zamankinden daha güçlüyüz” değerlendirmesini yaptı.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “Ukrayna'da durmayacağını” kaydetti. “Fakat şunu bilin ki Ukrayna Putin'i durduracaktır. Özellikle de kolektif desteğimizle.” Dedi.

“TARİHİ BİR BAĞIŞ”

Biden, “Bugün, Ukrayna'nın hava savunması için tarihi bir bağışta bulunacağımızı duyurmak istiyorum. Önümüzdeki aylarda ABD, Almanya, Hollanda, Romanya ve İtalya, Ukrayna'ya 5 ilave stratejik hava savunma sistemi ekipmanı sağlayacak. ABD ve ortakları Ukrayna'ya düzinelerce ek “taktik hava savunma sistemi sağlayacak” bilgiyi verdi.

Putin'in savaşı nedeniyle ölümlerin arttığına dikkat çeken Biden, 350 binden fazla Rus askerinin öldüğünü, 1 milyonun da yaralandığını söyledi.

ABD Başkanı Biden, birçok gencin kendilerine bir gelecek göremedikleri için Rusya'yı terk ettiğini söyledi.

STOLTENBERG'E “ÖZGÜRLÜK MADALYA”

Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e “Başkanlık Özgürlük Madalyası”nı takdim etti.

Stoltenberg'in Avrupa'nın güvenliği açısından kritik yıllarda NATO'ya liderlik ettiğini söyleyen Biden, Stoltenberg'in liderliğinde ittifakın daha güçlü olduğunu vurguladı.

5 ÜLKE LİDERİNİN ORTAK AÇIKLAMASI

ABD, Almanya, Hollanda, Romanya ve İtalya'nın liderleri ortak bir bildiri yayınladı.

Açıklamada, “Rusya'nın devam eden saldırganlığına karşı” kendisini savunmak için Ukrayna'ya ek hava savunma yetenekleri sağlamaya kararlı olduğu belirtildi.“Bugün toplu olarak Ukrayna'ya ek Patriot bataryaları da dahil olmak üzere ilave stratejik hava savunma sistemleri sağlayacağımızı duyuruyoruz.” Söylendi.

Açıklamada ayrıca, ABD ve ortaklarının Ukrayna'ya önümüzdeki aylarda onlarca taktik hava savunma sistemi sağlamayı planladığı belirtildi ve Ukrayna'ya güvenlik yardımı sağlamaya devam eden 50'den fazla ülkeden oluşan koalisyona teşekkür edildi.

Açıklamada, “Ayrıca NATO'nun, Ukrayna'nın NATO ile birlikte çalışabilen entegre bir hava ve füze savunma mimarisi geliştirme çabalarını destekleme çabalarını da takdir ediyoruz. Moskova'ya ve dünyaya mesajımız açık: Ukrayna'ya desteğimiz güçlü ve sarsılmazdır.” ifadelerine yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir