Binlerce öğrencinin İsrail karşıtı protestosu: Google ve Amazon'da çalışmayı reddettiler! – Son dakika dünya haberleri

120'den fazla üniversiteden 1.100'den fazla STEM tanımlı öğrenci ve genç çalışan, şirketler İsrail hükümetine bulut bilişim hizmetleri ve altyapısı sağlayan 1,2 milyar dolarlık bir proje olan Project Nimbus'a katılımlarını sona erdirene kadar Google veya Amazon'da iş veya staj arıyor. kabul etmeyeceklerine dair bir taahhütname imzaladılar.

Söz verenler arasında Stanford, UC Berkeley, San Francisco Üniversitesi ve San Francisco Eyalet Üniversitesi'nden lisans ve yüksek lisans öğrencileri de vardı. Bu okullardan bazı öğrenciler, teknoloji çalışanları ve aktivistlerle birlikte Çarşamba günü Google'ın San Francisco ofisinin önünde Nimbus Projesi karşıtı bir mitinge de katıldı.

Kariyer hizmeti College Transitions tarafından LinkedIn'in halka açık verileri kullanılarak derlenen verilere göre Amazon ve Google, en iyi STEM okullarının mezunları için en iyi işverenler arasında yer alıyor. Verilere göre 2024 yılında 485 UC Berkeley mezunu ve 216 Stanford mezunu Google'da çalışıyor.

Google ve Amazon'a karşı son tepkiye işaret eden söz, teknoloji işçileri ve tabandan gelen Müslüman hareketi MPower Change'den aktivistler ile Yahudi Barışın Sesi savunuculuğundan oluşan bir koalisyon olan No Tech for Apartheid (NOTA) tarafından düzenlendi. NOTA, 2021 itibarıyla Google ve Amazon'un Nimbus projesini ve İsrail hükümeti için yapılan diğer tüm çalışmaları boykot etmesini ve yatırımdan çekmesini savunuyor.

Taahhüt mektubunda “Filistinliler zaten İsrail gözetimi ve şiddetinden zarar görüyor. “Amazon ve Google, kamuya açık bulut bilişim kapasitesini genişleterek ve İsrail hükümetine ve işgal ordusuna en son teknolojilerini sağlayarak, İsrail apartheid'inin Filistinliler için daha verimli, daha şiddetli ve hatta daha ölümcül olmasına yardımcı oluyor”. ifadeler yer almaktadır.

NOTA, son aylarda Nimbus Projesi'ni hedef alan çeşitli eylemler düzenledi. NOTA'nın organizatörlerinden Eddie Hatfield, Mart ayında New York'ta Google sponsorluğundaki bir teknoloji konferansı sırasında Google İsrail genel müdürünün sözünü kestikten sonra Google'dan kovuldu. Ardından, yine NOTA tarafından Google'ın New York ve Sunnyvale'deki ofislerinde Project Nimbus'a karşı düzenlenen oturma eyleminin ardından 50'den fazla Google çalışanı işten çıkarıldı.

Google, Nimbus projesinin gizli veya askeri meselelerle ilgili olmadığını söylüyor “anlaşılmadı” iddia etmişti ancak bazı belge sızıntıları sözleşmenin İsrail ordusu için çalışılmasına bağlandığını gösteriyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir