Science Daily’nin haberine göre bilim insanları, dinozorların akrabası olan kanatlı sürüngen fosilinin ait olduğu yeni türe “Bavyeralı kılıçkuyruk” anlamına gelen “Skiphosoura bavarica” adını verdi.
Yeni bir pterosaur türünün keşfine yol açan araştırma, Londra Queen Mary Üniversitesi’nden paleontolog Dr. David Hone liderliğindeki heyet bunu yaptı.
Araştırmanın yazarlarından biri olan Wisconsin-Maddison Üniversitesi’nden Adam Fitch, keşifle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Skiphosoura, pterosaurların evrimsel ilişkilerini ve bunun sonucunda soylarının nasıl ortaya çıktığını ve değiştiğini çözmenin önemli bir yolunu temsil ediyor. “dedi.
FOSİL ÜÇ BOYUTLU VE KEMİKLERİN HEMEN TÜMÜ KORUNMUŞ OLARAK BULUNDU
Fosil, çoğu pterozorda olduğu gibi düz bir yüzey üzerinde düz bir şekilde bulunmadı, ancak üç boyutlu ve neredeyse tüm kemikleri korunmuş olarak bulundu.
Pterozorun, kanat açıklığının 2 metre civarında olduğu tahmin edilen, altın kartala benzediği kaydedildi.
Paleontologlar pterosaurları iki sınıfa ayırıyorlar: “bazal pterosaurlar” (pterodaktiloid olmayanlar) ve daha sonraki dönemlerde yaşayan “büyük pterodaktiloidler”.
Bazal pterosaurların kısa boynunda küçük bir kafası, kanadın ayak bileği kısmında kısa bir kemiği, uzun bir kuyruğu ve ayaklarında uzun bir beşinci parmağı bulunurken, pterodactyloidlerin uzun bir boynu, büyük bir kafası ve uzun bir bilekleri vardı. kısa bir kuyruğu ve daha kısa bir beşinci ayak parmağı vardır.
Ancak söz konusu iki tür arasındaki geçiş canlılarının önce baş ve boyunlarının değiştiği tespit edilmiş olsa da, öncesinde ve sonrasında hangi organların farklılaştığı bilinmiyordu.
Keşif, daha önce bulunan pterosaur fosillerinin soy ağacını değiştiriyor
“Bavyera kılıçkuyruk” fosilinin bulunması, iki tür arasındaki geçişin nasıl gerçekleştiğine ışık tuttu.
Fosilde, pterodactyloidlere çok benzeyen bir baş ve boyun uzunluğunun yanı sıra uzun bir bilek kemiği tespit edilirken, kuyruğun ve beşinci ayak parmağının daha sonraki türlere göre biraz daha uzun olduğu gözlendi.
“Skiphosoura” üzerine yapılan araştırmalar pterosaur soy ağacını da değiştirdi.
“Skiphosoura bavarica”nın özellikleri, 2017 yılında İskoçya’nın batısındaki Syke Adası’nda keşfedilen “Dearc Sgiathanach” adı verilen 170 milyon yıllık pterosaur fosilinin de bir ara tür olduğunu ortaya çıkardı.
“Dearc” ve “Skiphosoura”, kanatlı geçiş sürüngenlerinin bile olağanüstü boyutlara ulaşabildiğini gösterdi.
Pterozorların, yakın akrabaları olan dinozorlarla aynı dönemde yaşayan, ilk türlerinde kanat açıklığı 2 metre olan, daha sonra 10 metreye ulaşan kanatlı, yırtıcı sürüngenler olduğu biliniyor.
Araştırma “Current Biology” dergisinde yayınlandı.