Zincir marketlere “mesafe” uyarısı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan “Türkiye’de Hızlı Tüketim Ürünleri Perakende Ticaretine İlişkin Nihai Rapor”da, sektörde alıcı gücünün kötüye kullanılmaması için bazı kuralların uygulanması gerektiği belirtildi.

Bu bağlamda, “Perakende Ticareti Düzenleme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı”nda yer alması gereken hükümlere ilişkin bazı öneriler:

Faturada yer alan haksız ticari uygulamalar konusunda, çabuk bozulan tarım ve gıda ürünlerinde 30 günü aşan ödeme vadeleri, diğer tarım ve gıda ürünlerinde 60 günü aşan ödeme vadeleri, bozulabilir gıdalarda erken iptal, alıcının tek taraflı sözleşmesel değişiklikleri, Aynı Yönetmelik kapsamında satılmayan ürünlerin iadesi, listeleme, raf ve depo bedellerinin ödenmesi, tedarikçinin tanıtım, pazarlama ve reklam için ödeme yapmasının yasaklanması veya perakendecilerin sadece bunlar için ücret alınabileceği değerlendirilmektedir. taraflar arasında bir anlaşma olup olmadığı, bir sözleşme varsa, böyle bir uzlaşma yapılmasına ihtiyaç vardır.

PERAKENDE SEKTÖRÜNE BAĞIMSIZ BİRİM TALEP

Bu düzenlemelerin izlenmesi ve gözden geçirilmesi için bağımsız bir birim kurulması çağrısında bulunan raporda şu iddialara yer verildi:

“Söz konusu birim, göreve özel yapılanmalı, şikayette bulunma veya re’sen soruşturma yapma, ihbarsız soruşturma yapma, bilgi talep etme, mali cezalar belirleme ve ihlali derhal sona erdirme yetkisine sahip olmalıdır. Haksız ticari uygulamaları önlemek için konulacak cezalar caydırıcı olmalıdır Caydırıcılığın sağlanması için idari para cezasının şirket ciroları üzerinden verilmesi ve mükerrer suçlarda cezanın artırılmasının mümkün olması gerektiği düşünülmektedir.

Raporda, zincir mağazalara açılacak yeni izinlerin nüfus kriterine bağlanmasının rekabeti kısıtlayıcı bazı etkileri olabileceği vurgulanmış ve bu nedenle söz konusu düzenlemenin uygulanmamasının uygun olacağı savunulmuştur.

Raporda, zincir mağazaların mesafe şartına ilişkin olarak şu tespitlere yer verildi:

“Mağaza açılışları için belirli bir mesafe içinde aynı ekonomik bütünlük içinde yer alan perakendecilerin ikinci bir şube açmasının yasaklanabileceği ve bu tür işletmelerin aynı işletme bünyesinde devralma işlemi yapmasının engellenebileceği düşünülmektedir. belirli bölgelerde aynı gruba çok yakın mesafelerde görülebildiğinden, bu durumun o bölgeye yeni bir perakendecinin girişini engelleyici sonuçlar doğurabileceği, dolayısıyla bu konudaki düzenlemenin olumlu etkilerinin olacağı değerlendirilmektedir. rekabetçi bir anlamda piyasada yer almak”.

İLANINDA İNDİRİM YAPILACAK ÜRÜN MAĞAZADA OLMALIDIR

Raporda, tüketim mallarının perakende satışında sektörün rekabetçi yapısını olumsuz etkileyebilecek veya tüketicileri yanıltabilecek bazı uygulamalara ilişkin düzenlemeler getirilebileceğine dikkat çekildi.

Ürünün mağazada bulunması ve indirimli olacağının duyurulduğu dönemde (geleneksel medya, sosyal medya veya diğer duyuru ve reklamlar aracılığıyla) açıklanan indirimli fiyattan satılması gerektiğinin vurgulandığı raporda ), raporda şöyle deniyor: “Tüketiciler şikayetlerinde sık sık benzer konuları gündeme getiriyor. Bu düzenlemenin hem tüketiciye hem de rekabetin korunmasına fayda sağlayacağına inanılıyor.” ifade kullanıldı

ÖZEL ÜRÜN AMBALAJI UYARISI

Raporda, tedarikçilerin tek zincirli bir pazar için özel gramajlı ürünler üretmelerine yönelik yapılan düzenlemelerin kaçınılması olarak değerlendirildiği belirtilirken, şunlar kaydedildi:

“Bu bağlamda, bilinen veya standart ambalajlardan farklı olarak belli bir boyuttaki ürünlerin sadece bir perakendeci için üretilebildiği görülmektedir. Bu uygulamalar sektör genelinde yaygınlaşmaktadır. Bu anlaşmaların rekabeti olumsuz etkilemesi muhtemeldir ve bu anlaşmalar, tüketicilerde çeşitli yanılsamalar da oluşturmaktadır: Ambalajların boyut farklılıkları tüketici tarafından kolaylıkla algılansa da, belirli bir ambalajın tek bir perakendeci için üretilmesinin bir yönetmelikle yasaklanabileceğine inanılmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.