E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte satın alma alışkanlıklarının online platformlara doğru kayması, kuryeciliğin önünü açmakta ve yeni ihtiyaçları ortaya çıkararak sektörün dinamiklerini şekillendirmektedir. Hacim, hız ve teslimat oranları açısından Avrupa'da ilk on arasında yer alan ülkemizde kurye pazarında faaliyet gösteren operatörler, güçlü bir lojistik altyapısı oluşturarak hem sektörün hem de tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Türkiye'nin 81 ilinde 3.000 kurye ile hizmet veren YKG Kurye, lojistik sektörüne sunduğu insan kaynakları (İK) çözümleriyle yeni bir dönemin kapısını açıyor; Geliştirdiği eğitim programları ile kadın ve genç çalışanların istihdamını desteklemekte, sektöre donanımlı çalışanlar kazandırmaktadır.
“Lojistik sektöründe yeni bir operasyon kültürü oluşturduk”
YKG kurye kurucusu Yaprak Güçlü, sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak hizmet ve faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Son yıllarda e-ticaretin hızla büyümesi ve şehirleşmenin artması, kurye işini önemli hale getirdi. Ancak tüketicilerin kuryelerden beklediği hızlı, esnek ve eş zamanlı takip edilebilir operasyonlar özellikle büyükşehirlerde pek mümkün olmuyor. 13 yıllık sektör deneyimime dayanarak sektörün farklı ihtiyaçlarını tespit ederek, kargo gecikmelerine dayalı operasyonel süreçlerin iyileştirilmesine yönelik geniş yelpazede çözümler ürettim. “Lojistik macerama İK danışmanlığı hizmeti vererek devam ediyorum.”
“Kadınlara ve gençlere yönelik eğitimlerle sektörü büyütüyoruz”
YKG Courier'in kurucusu Yaprak Güçlü, kurumsal kargo hizmetlerinden sanal market teslimatlarına kadar geniş bir lojistik ağına sahip olduklarını söyledi. “Hızlı teslimat lojistiği açısından Türkiye'nin birçok ülkeden çok daha iyi durumda olduğuna şüphe yok. Ancak bu durum, her geçen gün büyüyen e-ticaret dünyasında ortaya çıkan ihtiyaçların tam olarak karşılandığını göstermez. Çünkü bu süreçte siparişlerin gecikmesinden eksik teslimata, personel eksikliğinden donanımlı ekip arkadaşları bulmaya kadar sektörün ne kadar zor olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Öte yandan yol güvenliğimizin hala risk taşıdığını gördük. Sektörü ileriye taşımak, farklı iş kolları ve istihdam alanları yaratmak amacıyla çeşitli uygulamaları hayata geçirdik. Kadın ve gençlere öncelik vererek eğitim vermeye başladık. Bu sayede her siparişimizi zamanında, sıcak ve eksiksiz teslim etmeye başladık ve operasyonel süreçlerimizi güvenilir hale getirdik.” dedi.
Sektörün sadece yüzde 23’ü kadın çalışanlardan oluşuyor
2023 Ulaştırmada Kadın Eşitlik Endeksi raporuna göre lojistik sektöründeki işgücünün yalnızca %23'ünün kadın çalışanlardan oluştuğu gözlemleniyor. Sektörde kadın istihdamını desteklemek amacıyla hazırladıkları eğitim programlarıyla ilgili detayları paylaşan YKG Kurye Kurucusu Yaprak Güçlü, şunları söyledi: “İş hayatında cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık artmasına rağmen maalesef çeşitli sektörler bu hedefe tam olarak ulaşamadı. Kadın kurye sayımızı artırmak için birçok girişimcilik örneği oluşturduk, yeni proje uygulamalarımızla kadın çalışan sayımızı artırmayı hedefliyoruz, bu yolda bizimle birlikte yürümek isteyen tüm ekip arkadaşlarımızı kapsıyorlar” diye konuştu.
“Bu işi meslek olarak yapmak isteyenlerin önünü açarken, teknoloji ve inovasyonu iş süreçlerimize entegre ederek sektöre değer katıyoruz. Gelinen noktada bugün 1.500 eğitimli kuryemiz ve sorter ve picker eğitimini tamamlamış 4.000 şoförümüzle Türkiye'nin en büyük sanal pazar yeri ve e-ticaret ürünlerinin dağıtımını yapıyoruz. Teslimat sürelerini 17 dakikaya indiren, kendi kendine rekabet eden bir çözüm ortağı olarak, %99,4 oranında zamanında teslimat oranı sağlayarak gücümüzü ortaya koyuyoruz.”
“11 bini aşkın müşteriye hizmet verdik”
Şu ana kadar 11 binin üzerinde müşteriye hizmet verdiklerini vurgulayan YKG Courier Kurucusu Yaprak Güçlü, önümüzdeki dönem hedeflerini anlatarak sözlerini şöyle tamamladı: “Kendi operasyonel süreçlerimizi oluşturarak, iş ortaklarımıza özel projeler hazırlayarak sektörümüzde kritik bir noktadayız. Türkiye'de kadın istihdamına en büyük desteği sağlayan şirketler arasındayız. İnsanların kendi çalışma saatlerini ve saatlerini kendilerinin belirlemesine olanak tanıyan oldukça esnek bir çalışma ortamı sunan kuryecilik, Türkiye'de en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Hedefimiz bir gün 50 bin kişilik kurye ekibimizle sektörün en iyi oyuncuları arasında yer almak, “lojistik kadınları” yetiştirmek ve sektörümüzde ülke ekonomisine maksimum katma değer sağlamaktır” dedi.