Yeni araştırma, yaşlı sayılan yaşı açıklıyor – Son Dakika Bilim ve Teknoloji Haberleri

İnsanların yaşlılığın ne zaman başlayacağına dair fikirleri yaşlarına göre değişmektedir. Yeni araştırmalar artık yaşlanmanın eskisinden daha geç başladığını düşündüğümüzü gösteriyor ancak bu eğilim sonsuza kadar devam etmeyebilir.

Chip'in alıntı yaptığı Almanya, ABD ve Lüksemburg'dan bilim insanları, Alman Yaşlanma Çalışması adı verilen on yıllık bir çalışmaya katılan 14.000'den fazla kişiden veri topladı. Katılımcılar, 1911 ile 1974 yılları arasında doğan birkaç kuşağı kapsıyordu; 25 yıllık bir süre içinde her biri, yaşları 40 ile 100 arasında değişen en fazla sekiz katılımcı vardı. Yeni yazının ana sorularından ve konularından biri “Bir insanı kaç yaşında yaşlı olarak tanımlarsınız?” soru şuydu.

YAŞLANDIKÇA DEĞİŞEN YAŞLANMAYA İLİŞKİN PERSPEKTİFLER.

1911 doğumlular, 65 yaşında bu soru sorulduğunda, yaşlılığın ortalama 71 yaşında başladığını söyledi. Soru, 1956 doğumlu ve 65 yaşını doldurmuş olanlara da tekrarlandığında, eşiği 74 olarak belirlediler. Araştırmanın başyazarı Markus Wettstein, yaptığı açıklamada, bunun nedenlerinden birinin artan yaşam beklentisi ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi olabileceğini söyledi.

Aynı eğilim bireysel düzeyde de gözlendi. Ortalama olarak, her katılımcı dört veya beş yaşına geldiğinde, yaşlılığın başlangıcına ilişkin tahminleri bir yıl arttı. Kadınlar yaş eşiklerinin erkeklerden ortalama iki yıl daha geç olduğunu bildirdi. İnsanların bireysel tahminlerini etkileyen başka faktörler de vardı. Örneğin, sağlık durumu daha kötü olan, daha yalnız olan veya daha yaşlı “hisseden” kişiler genellikle yaşlılığın daha erken başladığına inanıyorlardı.

Wettstein şöyle yazıyor: “Yaşlılığı erteleme eğiliminin, yaşlı yetişkinler ve yaşlanmaya ilişkin daha olumlu görüşlere yönelik bir eğilimi ne ölçüde yansıttığı ya da tam tersinin ne ölçüde olduğu belirsiz; “Belki de yaşlılığın başlangıcı gecikiyor çünkü insanlar yaşlılığı istenmeyen bir durum olarak görüyorlar” dedi.

Ayrıca tüm katılımcıların tek bir ülkeden (Almanya) olması nedeniyle çalışmanın bazı sınırlılıkları vardır ve bu sonuçlar diğer popülasyonlarda farklılık gösterebilir. Araştırmacılar, gelecekteki çalışmaların bu konuyu ele alması ve yaşlılığın başlangıcı algısını geciktirme eğiliminin yavaşlamaya devam edip etmediğini incelemesi gerektiğini söylüyor.

Araştırma Psikoloji ve Yaşlanma dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir