Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 yılında evli çiftlerin sayısı 574 bin 358 olarak kaydedilirken, boşananların sayısı 180 bin 954’e ulaştı.
Ayrıca boşanmaların %32,7’sinin evliliğin ilk 5 yılında, %21,6’sının ise 6-10 yıl arası evliliklerde gerçekleştiği iddia edildi. Mil Hukuk Bürosu kurucu ortağı ve boşanma avukatı Bilgehan Utku, çiftlerin maddi sıkıntı, sadakatsizlik, aile içi şiddet ve daha birçok konuda dava sürecinde dikkat etmesi gereken konuları anlattı.
BOŞANMA SÖZLEŞMESİNDE SAĞLANAN DELİLLER HUKUKİ OLMALIDIR
Anlaşmalı boşanma davaları tek oturumda sonuçlanabileceği gibi, anlaşmazlığa düşen çiftlerin açtığı çekişmeli boşanma davalarında süreç uzayabilmektedir. Birbirlerinin iddialarını ispatlamakla yükümlü olan taraflar, hukuki delillerle hakim karşısına çıkmadıkları sürece, davanın boşanma kararıyla sonuçlanması mümkün değildir.
Anlaşmalı boşanma davalarında kullanılan delillerde nelere dikkat edilmelidir?
Boşanma davalarında tarafların sunduğu hukuka aykırı deliller hakim tarafından kabul edilmez. Bu nedenle;
-Casus yazılım kullanılmamalıdır.
– Kaçak ses kaydı tutulmalıdır.
-Bir taraf diğerini özel dedektifle takip etmemeli, fotoğrafını çektirmemeli.
– Hakim tarafından telekomünikasyon şirketinin talep ettiği telefon görüşmeleri ve mesajların kayıtları hukuki delil olarak dosyaya eklenebilir.
Yalancı şahitler mahkemeye çıkarılmamalıdır. Tanığın gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu ispatlanırsa hakkında yasal işlem başlatılabilir.
Zina suçundan reddedilen davalarda sunulan deliller çok önemlidir. Habersiz ses kayıtları, araçlara konulan takip cihazları özel hayatın gizliliği ihlali nedeniyle mahkemeye hukuki delil olarak sunulamaz. Ayrıca telefonlardaki veriler mahkeme kararıyla da alınabilmektedir. GSM operatörleri sadece arama logları ile ilgili fişler ile karşı tarafın yaptığı aramalara ait numaraları tespit edebilir.
Bilgehan Utku
SÜRECİN SAĞLAM YÖNETİLMESİ İÇİN BİR AVUKATTAN DESTEK ALMAK GEREKİR.
Boşanma davaları çiftlerin iletişimine göre farklılık göstermektedir. Dilekçe ile yapılan yazılı başvurunun ardından sözlü olarak adli süreç başlar. Başvuruda yer alan yazılı olmayan beyanlar, sözlü aşamada ifade edilmiş olsa dahi geçerli değildir. Davaların başından sonuna doğru takip edilebilmesi için deneyimli bir boşanma avukatından yardım alınması tavsiye edilir.
-Hâkim, davayı açan tarafın mahkeme masraflarını aile mahkemesi kasiyerine ödeyip ödemediğini kontrol eder.
– Boşanma davasında okunaksız veya uygunsuz bir dilekçe ile karşılaşırsanız dilekçenin yeniden düzenlenmesi için daha fazla süre tanıyabilirsiniz.
– Hakim, maddi veya hukuki açıdan çelişen konuların düzenlenmesi için soru sorabilir ve delil isteyebilir.
-Aile mahkemesi hakimi, davada gösterilen sebeplerin ispatlanması halinde boşanmaya karar verebilir.