Yaklaşık 45 bin satılık ve kiralık konutta fahiş fiyat artışı tespit edildi – Son Dakika Ekonomi Haberleri
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ı vuran depremlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, hemen her alanda karşılaşılabilecek fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimlerini sıklaştırdı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Başkanı Bekir Bayrakdar, deprem bölgesindeki mevcut durumu kötüye kullananlara karşı gerekli tedbirleri aldığını belirterek, “Bu kapsamda özellikle şehirlerarası bağlantı yollarında il merkezinden yol denetimleri yapıyoruz. Deprem felaketinin ilk günü” dedi.
Bu yollardaki dinlenme tesislerinde depremzede vatandaşların durumundan yararlanmak isteyenlere karşı mücadele ettiklerini belirten Bayrakdar, “Öte yandan deprem bölgesi yük ve asansör gibi konularda da denetimler yapıyoruz. hizmetler.” mal için.” dedi.
FAZLA ÜCRET İÇİN DEPREM BÖLGESİNDE PERSONEL GÖREVLENDİRİLMİŞTİR
Bayrakdar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın deprem bölgesinde diğer illerden personel tahsis ederek fahiş fiyat ve evrak düzenine uygunluk gibi unsurları kontrol ettiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
“Devletimiz depremden zarar gören vatandaşlarımıza kira yardımı yapıyor. Bazı vatandaşlarımız bölgeyi terk edip başka illerde konut kiralayabiliyor. Vatandaşlarımızın taşındığı illerdeki fiyat trendini hem satılıktan çok kiralık olarak yakından takip ediyoruz.
Bu kapsamda yurt genelinde Ön verilere göre, deprem tarihinden sonra fiyatlarını artıran 37.367 satılık ve 7.363 kiralık konaklama ilanı bulduk. Fahiş fiyat uygulamalarımızın sonuçlarını, saha denetimlerimizde değerlendirilmek üzere Ticaret Bakanlığı ile paylaşacağız.”
Bu konuda vatandaşlara seslenen Bayrakdar, “Vatandaşların mağdur olmaması için CİMER, VİMER gibi uygulamaları kullanmamız gerekiyor. ALO 189’u aramak Bu konularda gördükleri eksiklikleri bize telefonla şikayet edebilirler” dedi.
DEPREMDEN ÖNCELİK YOK
Bayrakdar, bazı sosyal medya platformlarında kamuoyunda infiale yol açtığına açıkça inanılan “tamamen asılsız” paylaşımlar olduğuna dikkat çekerek, devletin afetzedelere yaptığı yardımların vergi daireleri tarafından toplatıldığına işaret etti.
“Öncelikle belirtmek isterim ki Gelir İdaresi Başkanlığı depremden bu yana kamu alacaklarının tahsili için herhangi bir haciz işlemi yapmamıştır. .
Deprem tarihinden önce konulan takyidatlara ilişkin olarak aşağıdakiler belirtilmiştir. Vergi daireleri tarafından bankalara gönderilen haciz talepleri, gönderildiği anda malvarlığına uygulanır ve daha sonra hesaplara yatırılan paralara herhangi bir etkisi olmaz. Bu nedenle deprem tarihinden sonra herhangi bir haciz konulmadığından daha önce hesaba haciz konulsa bile bu haciz devletin deprem yardımını etkilemez.
Bu kapsamda, konunun hukuki boyutu ve alınan tedbirin niteliği ne olursa olsun, depremzedelerden ‘devletin yaptığı yardımlara el konuldu’ gibi paylaşımlar ve haberler yapılıyor. Vatandaşlarımızın bu üzücü günde devletimizin vatandaşları için yaptığı tüm iş ve işlemleri yok saymak anlamına gelen bu tür emirlere uymayacağına inanıyoruz.”