Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, depremlerin ardından bölgeyi ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını yerinde gördüklerini ve toplanan yardımları yıkıma uğrayan bölgelere gönderdiklerini söyledi. kendi imkanları ve AFAD.
Deprem bölgesinde tarım arazilerinin gelişmesinde sorun yaşandığına işaret eden Bayraktar, “Tarım arazileri artık imara açık bırakılmamalı. Tarımsal üretim için paha biçilmez olan bu arazilerin yapılaşmaya açılması ve bu arazilerin yıkımı söz konusu. ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye atıyor” dedi.
“ELEKTRİK ŞİRKETLERİ KREDİ TOPLAMASIN”
Şubat ayında mazot ve gübre destek ödemelerinin nakdi-avans olarak verilmesi, hayvancılığa hayvan başına yem ve besi desteği verilmesi, sübvansiyonlu faizsiz kredi borçlarının ertelenmesi kararını düşündüklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: Elektrik şirketleri ise mazot ve gübre desteğiyle üreticilere destek veriyor: “Enerji borcunun hesaplarından tahsil edilmesi büyük tepkilere neden oluyor. Elektrik şirketleri büyük tepkilere neden olan bu uygulamaya bir an önce son vermelidir” ifadelerini kullandı.
TZOB’UN TAVSİYELERİ
Türkiye’de GSYİH’nın yüzde 9,1’inin, tarımsal GSYİH’nın ise yüzde 15,1’inin afet bölgesinden karşılandığını belirten Bayraktar, afet bölgesindeki tarımsal sorunların aşılması için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
– Bölgedeki çiftçilerin köyden, tarladan ve üretimden ayrılması kesinlikle engellenmelidir.
– Açıkta bırakılan hayvanlara barınak sağlanmalı, yem, su ve elektrik sağlanmalı, veterinerlik hizmetleri gibi diğer işlere öncelik verilmelidir.
-Devlet kurumları TİGEM, Et ve Süt Kurumu hayvanların serbest bırakılmasının önüne geçilmesi için bu konuda daha etkin çalışmalıdır.
– Çiftçilerimizin enkaz altındaki makine ve ekipmanları zarar gördüğü için bu konuda destek sağlanmalıdır. Zarar gören çiftçilerimizin tarımsal faaliyetleri için elzem olan makine ve teçhizat yenilenmeli, kırsal kalkınma ve yatırım desteklerinden bölge üreticilerimiz öncelikli olarak yararlanmalıdır. Gerekirse belirli yerlerde filolar kurulmalı ve makine ve teçhizatın bir organizasyon içinde üreticiler tarafından kullanılması sağlanmalıdır.
– TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri arpa ve diğer yemlerini bölgeye sevk etmeye devam etmelidir.
– Elektrik sistemleri, barajlar, kanallar, sulama sistemleri, içme suyu ve yollar gibi zarar gören altyapıların onarılması büyük önem taşımaktadır. DSİ bu konuda gerekli tedbirleri almalı ve üreticilerin su sıkıntısı yaşamasını önlemelidir.
– Hatay’da limonun pazarlamasında sıkıntı vardı. Tarım kredi birlikleri gibi faydalanıcı kurumlar dalında kalan limonlar için müdahale etmeli ve üreticilerimiz mağdur edilmemelidir.
– Tarımsal üretimde kalacak çiftçilere en azından bu üretim sezonu için tohum, ilaç, gübre, elektrik, sulama gibi girdilerin sübvansiyon olarak sağlanması ve Bağ-Kur primlerinin devlet tarafından karşılanması sağlanmalıdır. .
– Kırsal alanlarda yapılan altyapı ve diğer ekonomik yatırımlar, özellikle deprem bölgelerinde öncelikli yatırımlar haline getirilmelidir. Köylerde imar açısından bir an önce depreme dayanıklı evler ve hayvan barınakları yapılması sağlanmalıdır.