Bugün açıklanan Türkiye E-Ticaret Ekosistem Raporu’na göre e-ticaret sektörü bir önceki yıla göre yüzde 110 artış göstererek 801 milyar liralık satış hacmi elde etti. Yıllardır e-ticaretin Türkiye’nin 2022 gayri safi yurtiçi hasılasındaki (GSYİH) payı %6 idi. Ayrıca e-ticaret işlem sayısı 2020 yılındaki değerinin iki katından fazla artarak 4,8 milyara yükseldi.
iyzico, Dogma Alares ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliğiyle hazırlanan “2022 Türkiye E-Ticaret Ekosistem Raporu” sonuçlarını açıkladı. Rapora göre Türkiye’de e-ticaret hacmi ve işlem sayısı her yıl artarak devam ediyor. Şu anda dünyanın en büyük 18. e-ticaret pazarına ev sahipliği yapan Türkiye, hem uluslararası hem de yerel ölçekte etkileyici bir yükseliş trendi içinde.
SEPET MİKTARI 79 TL ARTTI
Rapora göre ortalama sepet tutarları 2020’den 2021’e 13 TL, 2021’den 2022’ye 79 TL arttı. Raporda, gelecekte kredi kartı, banka kartı ve kapıda nakit gibi geleneksel ödeme yöntemlerinin yanı sıra ön ödemeli kartlar, A2A (hesaptan hesaba) ödemeler, dijital cüzdanlar, ticari krediler, kripto ödemeler gibi alternatif ödeme yöntemlerinin payında artış beklendiğine dikkat çekildi. sonra öde (BNPL).
DÜNYA PERAKENDE SATIŞLARDA E-TİCARETİN PAYI YÜZDE 22 OLDU
Rapor, pandemi döneminde artan e-ticaretin büyüme ivmesinin bir miktar yavaşlasa da hem Türkiye’de hem de dünyada gücünü korumaya devam ettiğini ortaya koydu. Pandemi döneminin tüketici satın alma alışkanlıklarında nasıl kalıcı bir değişim yarattığının altı çizilen rapora göre; 2022 yılında 5,7 trilyon dolarlık küresel pazar payına ulaşan e-ticaret, 100,2 trilyon dolarlık küresel brüt hasılanın yüzde 5,7’sini oluşturdu. E-ticaretin küresel perakende satışlardaki payı %22 oldu.
RAPOR SEKTÖRÜN BÜYÜME POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARDI
Türkiye’deki rakamlara bakıldığında e-ticaret sektörünün büyüklüğü 801 milyar TL’lik bir ekonomik hacme ulaştı ki bu 2022 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık %6’sına tekabül ediyor. Son 5 yıllık verilere bakıldığında e-ticaretin GSYİH içindeki payının istikrarlı bir şekilde artarak %2,8’e çıktığı kaydedildi. Bu artışın yüzde 1,6’sı ise 2019’dan bu yana pandeminin etkisiyle kaydedilen büyümeden kaynaklandı.
Türkiye’nin e-ticaret işkolları, toplam perakende ticaretin %16,5’lik payı ile pazar dinamikleri açısından benzer ülkelere göre daha ağır olmasına rağmen, raporda sektörde önemli bir büyüme potansiyeli olduğuna dikkat çekildi.
EN BÜYÜK HACİM TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINDA GERÇEKLEŞTİ
Türkiye’de aylık bazda en büyük hacim artışı %200 seviyesinde Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşti. Alışverişlerin çoğu Kara Cuma günü yapıldı. Okula dönüş ile başlayan sonbahar dönemi ile Kara Cuma ve Siber Pazartesi gibi özel kampanya dönemleri, sonbahar ile yılbaşı arasında alışverişin en yüksek seviyeye ulaştığı anlamına geliyor. Günlük işlem adetlerinin ortalama değerine göre ilk sırada ortalama işlemin 1,3 katı ile ‘okula dönüş’ dönemi gelirken, onu ‘Kara Cuma haftası’ takip ediyor.
Rapor, e-ticaret platformlarını kullanan kullanıcı sayısının bir önceki yıla göre %2,2 arttığını gösterdi. Ayrıca, 2022 yılı itibarıyla kadın kullanıcıların erkek kullanıcılara oranı sırasıyla %58 ve %42 olarak kaydedilirken, 2021 yılına göre kadınların payı %10 arttı.
PAZAR PAYI EN BÜYÜK SEKTÖRLER MODA, AKSESUAR, KOZMETİK VE KİŞİSEL BAKIM OLDU
2022 yılında satış hacmi ve e-ticaret işlem sayısı bazında en yüksek pazar payına sahip ürün kategorileri sırasıyla moda ve aksesuar, elektronik ve teknoloji, kozmetik ve kişisel bakım, hizmetler, turizm ve seyahat olmuştur. Bu beş sektör, satış hacmi bazında e-ticaret sektörünün %63’ünü, işlemlerin ise %66’sını oluşturmuştur. En dikkat çekici büyüme kozmetik ve kişisel bakım kategorisinde gerçekleşti. 2022 yılında küresel e-ticarette yapılan işlemlerin üçte ikisi alternatif ödeme yöntemleri ile yapıldı. Türkiye’de ise dünya ortalamasının iki katı kadar geleneksel yöntemler tercih edildi. Eskiden kredi kartı tercih edilen ödeme yöntemi iken, banka kartı mikro işletme dışındaki tüm işletmelerde ikinci tercih edilen ödeme yöntemi haline geldi.
MARMARA, ORTA ANADOLU VE EGE
Satıcı yoğunluğunun en yüksek olduğu üç coğrafi bölge Marmara, İç Anadolu ve Ege olurken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en fazla satıcının bulunduğu illerin bölge hacminden en yüksek payı almadığı kaydedildi. iyzico’nun e-ticaret müşterilerinin ödeme güvenliğini sağlayan ve satış sonrası hizmetlere erişimini kolaylaştıran ürünü Korumalı Alışveriş ile tamamlanan işlem oranı 2021’de %1,5 iken 2022’de %1,7’ye yükseldi. Bugüne kadar 5 milyondan fazla tüketici tarafından kullanılan Korumalı Alışveriş, özellikle iyzico Pay ve havale/EFT yöntemleriyle yapılan alışverişlerde tercih ediliyor.
E-TİCARET HACMİ ARTAN BİR EĞİLİM GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR
Raporun sonuçlarını değerlendiren iyzico CEO’su Orkun Saitoğlu, Türkiye’de e-ticaret hacminin yükseliş trendi göstermeye devam ettiğini söyledi. Saitoğlu, pandeminin sona ermesiyle birlikte e-ticaret sektörünün küresel ölçekte büyümesinin yavaşladığını ancak dijitalleşmenin hızlanması ve tüketici deneyimlerinin arıtılmasıyla birlikte internetten alışverişin tüketiciler için kalıcı bir davranış haline geldiğini söyledi.
2023’TE BÜYÜME DEVAM EDECEK
Saitoğlu, “Türkiye’nin e-ticaret sektörü 2020’den 2021’e %69’luk artışın ardından 2021’den 2022’ye %110 artışla 801 milyar TL satış hacmine ulaştı. Gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) payı da dünyada yüzde 6.000 civarında, bu pay yüzde 5.700. Pandemide dijitalleşmenin de etkisiyle alamadığımız birçok ürünü e-ticaretten almaya başladık. Satış gruplarımız da yatırım yaptı. Bu sayede kullanıcı deneyimleri geliştirilmiş ve e-ticaret kullanımı kalıcı hale gelmiştir. iyzico ile güvenli ödemede 4 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştık. 35.000 üye işyerimiz de ödeme kabul etmektedir. Çoğunun KOBİ olduğunun altını çiziyorum. KOBİ kullanıcılarının %15’i bizimle ödeme yapmayı tercih ediyor. 2023 yılının ilk 6 ayına baktığımızda e-ticaret büyümesinin devam etmesini bekliyoruz. Sektör yılı hızlı bir büyüme ile kapatacak” dedi.
GÜNER: E-TİCARET DENEYİMİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN AI ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANILIYOR
Dogma Alares kurucu ortağı Erdal Güner şunları söyledi:
“E-ticaret, perakende sektörüne getirdiği kolaylık ile tüm dünyada hizmet sektörü için önemli bir satın alma kanalı haline geldi. Türkiye, dinamik nüfusu ve dijital çözümlere yönelik eğilimi sayesinde e-ticaret hacimlerinde ve işlem sayısında her yıl sürekli bir artış görüyor. Coğrafi konumu nedeniyle dünya ticaretinde bir köprü ve lojistik merkez konumunda olan Türkiye, e-ihracat teşvikleri ile sektör satıcılarının ve piyasaların küresel rekabete katılmasını sağlıyor. Yapay zeka, günümüzün e-ticaret deneyimini iyileştirmek için etkin bir şekilde kullanılmaktadır. E-ticarette maliyet ve zaman yönetimi daha da önemlidir. Yayınladığımız bu rapor, yerel ve küresel istatistikler ve trendler ışığında Türkiye’de e-ticaretin bugününü ve geleceğini anlamak için önemli bir kaynak olacaktır.”
EKMEKÇİ: E-İHRACATI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, Türkiye’nin genel ihracatta e-ticaret payının yüzde 1’den yüzde 4’e çıkarılması gerektiğini söyledi. Ekmekçi, “Artık yabancı müşterilere nasıl ürün satabiliriz ve pazar çeşitlendirmesi sektörde en çok konuşmamız gereken konular olmalı” dedi. Önümüzdeki 2-3 yılda e-ticaret yapan KOBİ sayısının 1 milyonu geçeceğini öngörüyoruz. Sektöre yönelik açıklanan destek kararlarının yeni iş modellerinin önünü açmasını bekliyoruz. Aynı zamanda, bu ortamların elektronik aracı, toplayıcı ve ihracatçı modellerini ortaya çıkarmasını bekliyoruz. Bundan sonra bize düşen görev, medyayı doğru kullanmak ve ihracatı artırmaktır. Destekler kapsamında pazara giriş raporu desteği, dijital pazar tanıtım desteği, elektronik ihracat teşvik desteği, sipariş karşılama hizmeti, depo kiralama desteği, dış pazar entegrasyon desteği, hedef ülke e-ticaret paydaşları tarafından online mağaza ve hizmet desteği, piyasa ücreti gider desteği sektör için değerlidir.