Ticaret Bakanlığı tatil planlayıcılarını dolandırıcılığa karşı uyardı.
Sıklıkla tercih edilen otel ve turizm işletmelerinin, web sitelerini kopyalayarak veya e-posta ve kısa mesaj yoluyla cazip teklifler sunarak mağdur edildiği görülmüştür.
Otelin yıldız bilgilerinin de sahte olduğu belirlendi. Bakanlık; Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanallarından gelen teklif içeriklerinde yer alan emlak fotoğrafları, şirket logoları ve tabelaların doğruluğunun sorgulanması gerektiğini vurguladı. Seyahat acentalarının ve turistik tesislerin belgeli olup olmadığı ve turistik tesislerin kaç yıldızlı olduğu “www.kulturturizm.gov.tr” ve “www.tursab.org.tr” adreslerinden sorulabilir.
NE YAPALIM?
Bakanlığın uyarılarına göre; Özellikle mesafeli sözleşmelerde, seyahat acentası veya turizm işletmesinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerinin yer aldığı ve internet sitesinin “elektronik ticaret bilgi sistemi”ne (ETBİS) kayıtlı olduğu doğrulanmalıdır.
Sosyal medya üzerinden satış yapmak yerine, seyahat acentesi web sitesini kullanarak; Ödeme sorunları da dikkate alınmalıdır. Reklam ve tanıtımda bulunan paket tur veya konaklama işletmesinin aldatıcı ve yanıltıcı olduğu tespit edilirse ticari reklam ve haksız ticari uygulamaları denetlemekle görevli Reklam Kurulu’na başvurulmalıdır.
Şikayetlerin çözüme kavuşturulmasını talep etme yetkisi, uyuşmazlığın boyutuna göre tüketici hakem heyetleri veya tüketici mahkemeleri olacaktır. Zararın tazmini için 2023 yılı için 66 bin TL’nin altındaki tüketici uyuşmazlıklarında, tüketicinin yerleşim yeri veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki ilçe tüketici hakem heyetlerinden birine veya il tüketici hakem kurullarından birine başvurulması zorunludur. 66 bin TL ve üzeri alacaklar ise tüketici mahkemelerinin görev alanına giriyor. Fakat; sayılı yasa uyarınca 6502 sayılı tüketici mahkemelerinde dava açmadan önce arabulucuya gitmeniz gerekmektedir.
30 GÜN İÇİNDEKİ EN DÜŞÜK FİYAT OLMALI
Reklam verenler, bir mal veya hizmet için indirim yapıldığını gösteren yazılı, işitsel veya görsel her türlü ifadeyi içeren reklamlarda; İndirim öncesi fiyat, indirimli satışın başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli satışa sunulan mal veya hizmetin miktarı sınırlı ise bu tutarın açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmesi gerekir. “İndirim öncesi fiyat” ibaresi, fiyat indirimi uygulanmadan önceki 30 gün içinde herhangi bir mal veya hizmet için en düşük fiyatı belirtmelidir. Herhangi bir konaklama veya paket tur kampanyasında görülen indirim tutarları, kendilerince biliniyorsa indirimden önceki fiyatla karşılaştırılarak yapılan ilanın bu konuda yanıltıcı olup olmadığı doğrulanabilir.
VAZGEÇME HAKKI
Paket seyahatlerde, vatandaşların çeşitli sebeplerle ön rezervasyonlara katılamaması durumunda tüketiciler de paket seyahat sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Tüketici, turistik seyahatin başlamasından en az 30 gün önce bildirimde bulunmak kaydıyla, zorunlu vergiler gibi yasal zorunluluklar dışında, sözleşmeden cayma ve turistik paket bedelini hiçbir kesinti olmaksızın geri alma hakkına sahiptir. paket halinde, yazılı olarak veya kalıcı bir veri arşivi ile.
İptal, turist paketinin başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılırsa; Paket seyahat sözleşmesinde belirtilmek kaydıyla belirli bir miktar veya oranda kesinti uygulanabilir. Üstelik; Paket turun başlamasına 30 günden az bir süre kalmış olsa bile, tüketicinin gerekli tüm önlemleri almasına rağmen öngöremediği veya engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep durumunda; Tüketici, iptal sonrasında ödenmesi gereken vergiler ve üçüncü kişilere ödenip belgelenebilecek iade edilmeyen tutarlar gibi yasal yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla, herhangi bir kesinti olmaksızın iade alma hakkına sahiptir.