SPK Başkanı Gönül, Sabah gazetesinde yer edinen röportajda, sosyal medya hesaplarından yatırımcılara yanlış data verenleri uyardı. Bu hesapların tümümün takip edildiğini belirten SPK Başkanı, mühim sayıda kabahat duyurusunda bulunduklarını ve birçok hesap için de incelemenin sürdüğünü söylemiş oldu. SPK Başkanı Gönül’ün açıklamaları ana başlıklarıyla şöyleki:
“24 SAAT İZLİYORUZ”
“Kurum bazında konuşmak yanlış fakat bunların hepsini takip ediyoruz. Sosyal medya hesapları ve YouTube kanalları dahil… Paylaşımdan sonrasında ne yaptığına nette alıcı mı satıcı mı olduğuna, meydana getirilen paylaşımın bir hareket oluşturup oluşturmadığına kadar her şeyi inceliyoruz. Biz dostlarımla 24 saat birbirimizle sosyal medyada çıkanları paylaşırız. Gece yarısı bile ‘şuna önlem alalım mı’ diye arkadaşlarla konuştuğumuz oluyor. Dolayısıyla bu paylaşımları ve neticelerini inceliyoruz.
SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırımcıları yanlış yönlendirenleri uyardı.
“SİTELERİ KAPATIYORUZ”
“Sosyal medyada data kirliliği var. Twitter’ın kendi kuralları var, onlarla görüşüyoruz. Oradan hisse tavsiye ediliyor. Fakat elinizde mahkeme sonucu olmadan, o kişinin suçlu olduğuna dair bir belgeniz olmadan hesabı kapattıramıyorsunuz. Bakmış olduğunuzda bunların birçoğu da aynı gün açılıp, aynı gün kapanan, bir takipçili, iki takipçili hesaplar… Bu şekilde etkileşim topluyorlar. Yüksek takip ve etkileşimle kendilerini mühim analizci şeklinde gösterip borsaya yeni girenleri hedef alıyorlar. Bir de Telegram ve WhatsApp grupları var. Burada da Siber Suçlar, Güvenlik ve Savcılıklarla çalışıyoruz. Yakaladıklarımız kendilerini ‘eğitim veriyorduk’ diye korumak için çaba sarfediyor. Günün sonunda iş aslına bakarsak yatırımcıya kalıyor. Bunlardan uzak durması icap ettiğini öğrenmesi gerekir. Biz kapatsak da binlerce hesap var. Birini kapatsanız, ötekini açıyorlar. Foreks sitelerine bakın. Biz uzantısına 35 yazdıkları siteyi kapatıyoruz, 36’yı açıyorlar. Onu kapatıyoruz, 37’yi açıyorlar. 2022’de Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak web vasıtasıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 1.883 tane web sitesine erişimin engellenmesi sağlandı. Sosyal medyada yatırımcıyı yanlış yönlendirenlere de ceza kesiyoruz. İncelemesi devam eden oldukça hesap var. Bu mevzuda bir dairemiz çalışıyor. Hatta borsa paylaşımı meydana getiren hesaplar kimi zaman şifreli mesajlar gönderiyor mu diye de bakıyoruz.”
“CEZALAR AĞIRLAŞTI”
“Ceza kesilse de işlem yasağı kalkar kalkmaz aynı adlar gene sahneye çıkıyor. Spekülatörlere daha ağır cezalar gelemez mi?
Aslen cezalar daha hafifti, son yıllarda ağırlaştı. Ana para piyasası suçları katalog suçlar sınıfında değil… O nedenle de anında cezaya dönüşmüyor. Biz para cezasını veriyoruz, gerekirse Cumhuriyet Savcılığı’na kabahat duyurusunda bulunuyoruz. Ondan sonrası savcılığın işi… Keşke cezası kesinleşmiş spekülatörleri borsadan uzun süre uzak tutabilsek… Fakat maalesef kendi adlarına yapmasalar da başkalarının adına gene spekülatif alım-satım yapabildiklerini görüyoruz. Onları saptamak için yoğun çaba sarf ediyoruz.”