SON DAKİKA HABERİ: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Son dakika haberi! 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, senenin ilk toplantısını gerçekleştirmiş oldu.

Merkez Bankası, siyaset faizini yüzde 9’da tuttu. Ekonomistler de faizin durağan(durgun) kalmasını bekliyordu.

GEÇEN YIL 5 PUAN İNDİRİM

Geçen yıl faizde üst üste dört kez indirime giden Merkez Bankası, kasım toplantısında faiz indirim sürecinin sonlandırıldığını açıklamıştı. Aralık ayında faizde değişikliğe gidilmemişti.

Merkez, ağustos, eylül, ekim ve kasım toplantılarında toplam 5 puanlık indirim gerçekleştirmiş oldu. Siyaset faizi yüzde 14’ten yüzde 9’a çekildi. Siyaset faizi böylece Eylül 2020’den bu yana ilk kez tek haneye inmişti.

METİNDE İKİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Merkez Bankası karar metninde bu sefer iki mühim değişim dikkat çekti. Bunlardan birincisi mevcut siyaset faizinin “kafi” olduğuna dair ifadeye Ocak metninde yer verilmemesi oldu.

Ekonomistler bu değişikliğin bugün olmasa bile Mayıs ayında planlanan seçimler öncesi tekrardan faiz indirimi için kapının açık bırakılması olarak yorumladı.

Öteki mühim değişim ise dezenflasyonun başlayacağına dair ifadenin yerini “enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmıştır” olarak değiştirilmesi oldu.

Kurul sonucunda, Türkiye’nin geliştirdiği stratejik özellikte çözüm araçları yardımıyla temel besin başta olmak suretiyle bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının negatif tesirleri azaltılmış olsa da internasyonal ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürdüğü açıklandı.

“İLK ÜÇ ÇEYREKTE BÜYÜME GÜÇLÜ”

Kurul açıklamasında 2022’nin ilk üç çeyreğinde kuvvetli bir gelişme gerçekleştiği belirtilerek şu şekilde denildi:

“Senenin son çeyreğine dair göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğiliminin iç talepteki görece kuvvetli seyir ile telafi edildiğine işaret etmektedir. İmalat endüstri üstündeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üstündeki etkilerinin şimdilik sınırı olan düzeyde kalmış olduğu görülmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere bakılırsa daha pozitif seyretmektedir. Bilhassa istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında gelişme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin oranı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan kuvvetli katkısı senenin tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Bunun yanında, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek düzey ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üstündeki riskleri canlı tutmaktadır.

“POLİTİKA ARAÇ SETİ LİRALAŞMA HEDEFİYLE UYUMLU OLACAK”

Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için ehemmiyet arz etmektedir. Kredilerin gelişme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde tutumsal etkinlik ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma metninde belirttiği suretiyle, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak suretiyle tüm siyaset vasıta setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir.”

“ENFLASYONDA İYİLEŞME GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”

Kurul, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlandığını, azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üstündeki etkilerinin yakından izlendiğini kaydetti.

Faizi durağan(durgun) bırakma sonucuna ilişkin değerlendirme icra eden Kurul sonucunda, “Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde endüstri üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması tehlikeli sonuç ehemmiyet arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, siyaset faizinin durağan(durgun) tutulmasına karar vermiştir” ifadelerine yer verildi.

Kararda, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden kuvvetli göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurglandı.

“YATIRIM VE İSTİHDAM ARTIŞI İÇİN UYGUN ZEMİN OLUŞACAK”

Kararda son olarak şu ifadelere yer verildi: “TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir halde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi kanalıyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı pozitif etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sıhhatli ve sürdürülebilir bir halde devamı için uygun zemin oluşacaktır.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.