Şap hastalığı alarmı | Bakan Kirişci: Büyükbaş hayvanların tamamını aşılamamız gerekiyor – Son Dakika Ekonomi Haberleri
Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı, şap hastalığından etkilenen 8 çiftlikte kordon karantinası dahil tüm önlemlerin alındığını ve tüm sığır sürüsünün aşılanması için gerekli çalışmaların hızla yapıldığını açıkladı.
BAKAN KIRİŞCİ: TÜM SIĞIRLARI AŞILAMALIYIZ
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çeşitli illerde görülen şap hastalığına ilişkin yaptığı açıklamada, “Gerekli aşılar üretildi, aşılama hızla yapılacak. Tüm hayvanları aşılamalıyız.
Önemli olan hastalığa karşı gerekli aşının hızla üretilmesiydi ve bu aşının üretilmesi için çalışmalar tamamlandı.”
“AŞI BUGÜNDEN İTİBAREN KULLANIMA HAZIR”
Öte yandan Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Irak’ta şap hastalığı ile ilgili gelişmeler ortaya çıktıkça, Şap Müdürlüğü tarafından incelenmek üzere farklı yerlerden örnekler gönderildiği belirtildi. -Şap Hastalığı (EuFMD) ile Mücadelede Avrupa Birliği Komisyonu koordinasyonunda Numunelerin Sevk ve Analizi Protokolü kapsamında Bakanlığa bağlı Ağız Hastalıkları Enstitüsü.
Açıklamada, alınan numunenin Türkiye’de daha önce hiç bulunmayan SAT-2 serotipi olduğu belirlenerek etkenin izole edildiği ve Türkiye’de bu serotipe karşı aşı üretilmesi için ivedilikle çalışmalara başlandığı belirtildi. il müdürlükleri ve tüm ilgililer konu hakkında uyarılmıştır.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Ülkemizde hastalığın yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından ivedilikle ilgili kurumlarla irtibata geçilerek sınır gözetleme ve yol kontrol faaliyetlerindeki artışa ilişkin gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Titiz saha çalışmasının ardından SAT-2 FMD’li ilk vaka tespit edilmiştir. serotip tespit edildi.
8 FİRMAYA “FLUG” KARANTİNA
şu anda hastalıktan muzdarip 8 kurumda kordon karantinası Tüm önlemler alınmış olup, 8 Mart 2023 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne gerekli bildirim yapılmıştır. Şap Enstitüsü Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmaların ardından; SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibariyle kullanıma hazır hale getirilmiştir.
Bu gelişmeler üzerine bir araya gelen Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önlemek için tüm tedbirlerin alındığı vurgulanan açıklamada, “Kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkiyatlar haricindeki tüm hayvan hareketleri bahar şap hastalığı aşılama kampanyası sırasında ülke genelinde şap hastalığına duyarlı (il içi ve dışında)
SAT-2 serotipi şap hastalığı ile ilgili tüm gelişmeler en başından itibaren Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte ve gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk kez bulunan bu serotipe karşı aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, tüm hayvanlarımızın aşılanması için gerekli çalışmaları hızla yürütüyor.