Piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Fiyat baskılarının hafifleyeceğine dair oluşan iyimser beklentiler, hisse piyasalarında risk iştahının canlı kalmasını sağlıyor. Söz mevzusu beklentilerin devamı açısından bugün Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak enflasyon verileri eleştiri ehemmiyet taşıyor.

Gelişme tarafında ise açıklanan makroekonomik verilerden karışık sinyaller gelmeye devam ederken, düşen enerji fiyatlarının merkez bankalarının elini rahatlatması ile resesyon riskinin hafiflediği görüşleri giderek daha çok dile getiriliyor.

Bu paralelde dün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) de küresel ekonomik gelişme tahminini 2022 için yüzde 2,8’den yüzde 3’e yükseltti, 2023 için yüzde 2,5 olan beklentisini değiştirmedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmelerinde ise davranışlarında ölçülü duruşun korunması dikkati çekerken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin kısa sürede enflasyona karşı zafer duyuru edilemeyeceğini, faiz artışlarının durdurulması için enflasyonun ikna edici bir halde hedefe dönmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Öte taraftan dün finansal neticelerini açıklayan Goldman Sachs’ın net karının 4. çeyrekte yüzde 69 azalarak son 10 senenin en sert düşüşünü kaydetmesinin arkasından bankanın hisseleri yüzde 6,5 kıymet yitirdi. Bu zamanda Morgan Stanley’in net karının beklentilerin üstünde gelmesi ile hisse fiyatı yüzde 5,8 terfi etti. New York Fed imalat endeksi de ocakta eksi 32,9 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında karışık bir seyir seyredildi. Dow Jones endeksi yüzde 1,14 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,2 gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,14 terfi etti. Dolar endeksi yüzde 0,4 artışla 102,8’e çıktı. ABD’nin 10 senelik tahvil faizi ise yüzde 3,58’den düşüşe geçerek yüzde 3,48’in altına indi. ABD’nin endeks vadeli kontratları, yoğun veri akışının izleneceği yeni güne kararsız başladı.

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ 1 YILIN ZİRVESİNDE

Avrupa’da dün açıklanan verilere nazaran, Almanya’da enflasyon aralıkta senelik yüzde 9,6 ile beklentiler paralelinde açıklanırken, ZEW ekonomik itimat endeksi ocakta 16,9 ile ortalama 1 senenin en yüksek seviyesine çıktı.

Bölgede resesyon riskinin önlenebileceğine dair açıklamalar da gelmeye devam ederken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ekonominin resesyona girmeyeceğine inandığını söylemiş oldu.

Bu gelişmelerle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şubat ayındaki yarım puanlık artış sonrası faiz artırımlarını yavaşlatabileceği beklentisi güçlenirken, Avrupa borsalarında karışık bir seyir seyredildi. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,35 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi zamanı zirvesine yakın seviyeden gelen satışlarla yüzde 0,12 kıymet yitirdi.

Euro/dolar paritesi üst üste düşüşünü 4’üncü işlem gününe taşıyarak 1,0770 seviyesine geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar güne alıcılı başladı.

JAPON YENİ DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ

Asya tarafında, bugün faiz kararını açıklayan Japonya Merkez Bankası (BoJ), ultra gevşek para politikası ve getiri eğrisi hedef bandında değişikliğe gitmedi.

Geçen ay, piyasa işleyişini iyileştirmek için getiri eğrisi hedef bandını 25 baz puan genişleten bankanın, bu ay da tahvil faizlerinin daha geniş bir bantta dalgalanmasına izin vermesi bekleniyordu. Öte taraftan banka, Mart 2023’te bitecek 2022 mali yılına ilişkin enflasyon orta noktası tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 3’e yükseltti, gelişme beklentisini yüzde 2’den yüzde 1,9’a düşürdü.

Beklentilerin gerçekleşmemesi ile Japon yeni dolar karşısında hızla kıymet yitirdi. Dolar/yen paritesi yüzde 2,7 artışla 131,6’yı kontrol ederken, Japonya’nın 10 senelik tahvil faizi de üst sınır olarak belirlenen yüzde 0,5’i aştı.

Asya borsalarında dalgalı bir seyir izlenirken, kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,6 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 terfi etti, Cenup Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,6 geriledi.


NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.