Dünyanın önde gelen merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerin azalması riskli varlıklar üzerinde olumlu etki yaratsa da, resesyon korkusu yatırımcıların temkinli olmalarını gerektiriyor.
Facebook’un ana şirketi Meta’nın kârlılığı dün New York borsasında yoğun alımlara yol açarken, piyasaların kapanmasının ardından açıklanan bilançolarda kârlılığın beklentilerin altında kalması risk iştahını olumsuz etkiledi.
Geçen yılın 4. çeyreğinde ABD’li teknoloji devleri Apple ve Google’ın ana şirketi Alphabet’in gelirleri beklentilerin altında kalırken, aynı dönemde Amazon’un satışları piyasa beklentilerinin üzerinde olmasına rağmen şirketin net geliri tahminleri karşılamadı. .
Dev teknoloji şirketlerinin son dönemde önemli sayıda çalışanını işten çıkardığını hatırlatan analistler, açıklanan bütçelerin resesyon riskini de artırdığını söylüyor.
Analistler, tahvil piyasalarındaki fiyatlarda 3 aylık ABD Hazine tahvillerinin getirisi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın 125 baz puan olduğuna ve önümüzdeki 18 ayda resesyona işaret ettiğine dikkat çekti. Hala sıkışık oldukları için birkaç faiz artışına daha ihtiyaçları var.
Analistler, bu gelişmeler nedeniyle bugün açıklanacak ABD istihdam raporunda tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik ücretlere ilişkin verilerin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi.
Bu gelişmelerle birlikte New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi %1,47, Nasdaq endeksi %3,25 yükselirken, dün Dow Jones endeksi %0,11 değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir görünümle başladı.
Avrupa yakasında dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentiler doğrultusunda politika faizlerini 50’şer baz puan artırdı.
Enflasyonun orta vadeli hedef olan %2’ye geri dönmesini sağlamak için ECB’nin faiz oranlarını kademeli ve ciddi bir şekilde artırmaya devam edeceğinin altı çizilen ECB karar metninde, “Banka Yönetim Kurulu, Mart ayındaki para politikası toplantısında 50 baz puan daha” denildi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde, ECB’nin enflasyona karşı faiz oranlarını istikrarlı bir şekilde artırma yoluna devam edeceğini söyledi: “Henüz işimizin bitmediğini biliyoruz.” dedi.
Avrupa’nın gaz arzının daha güvenli olduğunu, arz baskılarının hafiflediğini, tüketici güveninin iyileştiğini, artan ücretler ve düşük enerji fiyatlarının tüketimi artıracağını vurgulayan Lagarde, ekonomik büyüme beklentilerine yönelik risklerin daha dengeli hale geldiğini söyledi.
BoE’nin Para Politikası Kurulu karar metninde, İngiltere ekonomisinin bu yıl resesyona girmesinin beklendiği ancak bu resesyonun daha önce tahmin edilenden daha uzun sürmesinin beklendiği kaydedildi.
Açıklamada, geçen yılın son çeyreğinden bu yana 41 yılın en yüksek seviyelerini gördükten sonra düşmeye başlayan ülkede enflasyonun bu yıl da düşüş eğilimini sürdürmesinin beklendiği belirtildi.
Analistler, ECB’nin faiz artırımlarına ilişkin yol haritasını bir sonraki toplantısından itibaren revize edeceğini açıklaması ve BoE’nin düşen enflasyon vurgusu Avrupa hisse senedi piyasalarında risk iştahını artırdı.
Bu gelişmelerle birlikte dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,76, Almanya’da DAX 40 endeksi %2,16, Fransa’da CAC 40 endeksi %1,26 ve İtalya’da MIB 30 endeksi %1,49 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne düşüşle başladı.
Asya borsalarında bugün karışık bir performans gözlenirken, ABD’deki teknoloji şirketlerinin beklentilerin altında kalan kârlılıkları, Çin ve Hong Kong’daki teknoloji hisseleri üzerindeki satış baskısını artırdı.
Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre hizmetler sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Japonya’da 52,3’e, Çin’de 52,9’a yükseldi.
Kapanışa yakın, Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %0,3 ve Güney Kore’nin Kospi endeksi %0,5 yükselirken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1,4 ve Çin’in Şangay Bileşik Endeksi %1,1 düştü.