Dünya genelinde resesyon endişesinin güçlenmeye devam etmesi risk iştahını negatif etkilerken, açıklanan şirket finansal neticeleri ile hisse ve sektör bazlı ayrışmaların arttığı görülüyor.
ABD’de dün açıklanan makroekonomik verilere gore imalat endüstri ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 46,8 ve 46,6 ile beklentileri geride bıraksa da, verilerin hala daralmaya işaret etmesi ekonomiye ilişkin sual işaretlerini artırdı.
Öte taraftan, ülkede açıklanan şirket karlılıkları piyasa öngörülerinin üstünde gerçekleşse de gelecek döneme ilişkin tahminlerinin çoğunlukla negatif olması hisse piyasalarını baskılıyor.
Dün açıklanan şirket finansal sonuçlarına gore, ABD’li teknoloji şirketlerinden Microsoft’un net karı, geçen senenin ekim-aralık döneminde bundan önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 12 azaldı.
General Electric söz mevzusu dönemde 21,8 milyar dolar gelir elde ederek beklentileri geride bırakırken, Johnson&Johnson’ın geliri 23,7 milyar dolarla piyasa öngörülerinin altında kaldı.
Söz mevzusu gelişmeler sonrası ABD’de 3 aylık gömü bonosu ile 10 senelik tahvil faizi arasındaki fark 125 baz puana çıkarak ülkede resesyon endişelerinin güçlendiğine işaret etti.
Analistler, bugün de piyasalar açıkken Boeing’in, piyasalar kapandıktan sonrasında da Tesla ve IBM’in finansal sonuçlarının açıklanmasının beklendiğini söylemiş oldu.
Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,07 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 kıymet kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,31 terfi etti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.
ŞAHİN YÖNLENDİRMELERİ DEVAM EDİYOR
Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir öne çıkarken, bölgede açıklanan imalat endüstri ve hizmet sektörü PMI verileri ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırdı.
Buna gore, imalat endüstri PMI bölge genelinde 50 seviyesinin altında kalmış olarak daralmaya işaret ederken, hizmet sektörü PMI Almanya ve Euro Bölgesi’nde 50’nin üstünde gerçekleşti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri şahin yönlendirmelere devam ederken, ECB kurul üyesi Gediminas Simkus bankanın faiz artırım hızını yavaşlatmaması icap ettiğini söylemiş oldu.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın gelecek hafta 50 baz puan faiz artırmasına kati gözüyle bakılırken, bu durum euro/dolar paritesini desteklemeye devam ediyor.
Yükseliş eğilimini üst üste beşinci işlem gününe taşıyan euro/dolar paritesi 1,0900’la son 10 ayın zirvesine yakın işlem görmeyi sürdürüyor.
Dün bu gelişmelerle, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,07 kıymet kaybederken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,24 terfi etti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.
ENFLASYON VERİLERİ BEKLENTİLERİ GERİDE BIRAKTI
Asya piyasalarının mühim bölümünde yeni yıl tatili sebebiyle bugün de işlem gerçekleşmezken, Cenup Kore piyasaları iki günlük tatilin arkasından bugün açıldı.
Bölgede Avustralya ve Yeni Zelanda’da açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri geride bırakması, iki ülke merkez bankasının şahin politikalarına devam edeceğine yönelik endişeleri güçlendirdi.
Analistler, Çin’de piyasaların hafta süresince işleme kapalı kalmaya devam edeceğini kaydederek, Hong Kong borsasının yarın işleme açılacağını söylemiş oldu.
Japonya’da açıklanan verilere gore, öncü endeks kasımda 97,4’e geriledi.
Söz mevzusu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 ve Cenup Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,3 terfi etti.