Karadeniz gazıyla mayıs ayında 5,9 milyar liralık fatura karşılanacak – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Küresel piyasalardaki doğal gaz fiyat hareketlerine bakıldığında, Hollanda merkezli ve Avrupa’nın en derin noktası olan sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’nin fiyatının 19 Nisan’da 1000 metreküp başına 500 dolar civarında olduğunu söyleyen Arslan, şu açıklamayı yaptı: değerlendirmeler:

“Açık kaynak verilerine göre geçen yılın ikinci yarısında Türkiye’den ithalatın maliyeti 1000 metreküp başına 1000 ila 1200 dolar arasındayken, 2023’ün ilk iki ayında ortalama 500 ila 600 dolar arasında. l ‘Önümüzdeki dönemde artan Karadeniz doğal gaz üretim kapasitesi, Türkiye’nin yıllık doğal gaz ithalat faturasının düşecek.Bugünkü fiyatlarla 8-9 milyar dolar düşmesi bekleniyor.Birçok faktör gibi maliyeti hesaplamak çok zor yerli doğal gazın çıkarıldığı kaynakların jeolojik özellikleri, sahaların altyapısı, sondaj ve üretim teknolojileri gibi maliyetleri etkilemektedir.Kesin veri paylaşmak şu an için mümkün olmamakla birlikte genel olarak yerli doğal gazın üretim maliyetidir. mevcut koşullarda doğal gaz ithal doğalgaza göre daha düşük olacaktır. Bulunan doğalgaz miktarının büyük olması ve ithal doğalgaza göre maliyetinin daha düşük olması enerji stratejisi açısından ülkemizi daha güçlü kılmaktadır” dedi.

“DOĞALGAZ TİCARET MERKEZİ OLMA HEDEFİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Doğal gaz piyasası paydaşlarının Türkiye’de ticaret merkezi kurmak için altyapı yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Arslan, “Sakarya doğal gaz sahası, rezerv büyüklüğü ve öngörülen üretimiyle Türkiye’nin ticari doğal gaz olma hedefine büyük katkı sağlayacak. kapasite.” ifadesini kullandı.

Arslan, ilk etabında 2023’te sondajı tamamlanan 10 kuyuyla günde 10 milyon metreküp, bir yaylada 40 kuyuda sondajın tamamlanmasıyla günde 40 milyon metreküp doğal gaz üretmeyi beklediklerini söyledi. 2026-2027’deki değer.

“Yoğun talebin olduğu günlerde yaklaşık 300 milyon metreküp doğalgaz tüketildiği düşünüldüğünde, üretim gazının kullanılmasıyla kısa vadede günlük doğalgaz ihtiyacının yüzde 5’inin, yüzde 10’dan yüzde 15’ine çıktığı görülüyor. orta ve uzun vadede yerli doğal gazla karşılanabilecek: Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılamak mümkün olacak ve konut abonesinin yıllık ısınma, sıcak su ve yemek ihtiyacının önemli bir kısmı yayla döneminde ulaşmak.

“DIŞA BAĞIMLILIK ÖNEMLİ OLARAK AZALTILACAK”

Türkiye’de geçen yıl 53,3 milyar metreküp doğal gaz tüketildiğini ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda 50-60 milyar metreküp civarına çıkmasının beklendiğini belirten Arslan, şunları kaydetti:

“Ülkemiz 100 milyar metreküp doğalgazı işleyip sisteme verebilecek altyapı ve imkana sahip. Doğru planlama ve verimli kullanım ile önümüzdeki yıllarda komşu ülkelere doğal gaz ihraç eder konuma gelebiliriz. Bu durum bundan sonraki hedeflerimiz arasında yer alan doğal gaz ticaret merkezi olma hedefimize ulaşmamızda ülkemiz için çok hayırlıdır.Sakarya sahasında doğalgaz keşfi 710 bcm düzeyindedir.Doğalgazı tatmin edecek bir keşif vardır. 35 yıl boyunca tüm konutların gazını, sanayiyi de katarsak 15-20 yıl toplam doğal gaz ihtiyacını karşılar.Doğalgaz yatırımları Türkiye’nin dışa bağımlılığını büyük ölçüde azaltacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.