İzmir tulum peyniri nasıl yapılır?

İzmir Tulum peyniri

Sofralarımızın eşsiz lezzeti peynir, tüm dünya medeniyetlerinde de farklı isimler altında ve farklı tatlarla karşımıza çıkmaktadır. Anadolu’nun yöresel lezzeti tulum peyniri birçok şehrimizde üretimi yapılan bir peynirdir.

Tulum denilince aklımıza ilk gelen ise İzmir’dir. İzmir tulum peyniri, hepimizin çok sevdiği ve özellikle kahvaltı kültürüne sahip ülkemizde vazgeçilmez lezzet olarak görülmektedir.

Kökeninin Orta Asya olduğu bilinen peynir kelimesine Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig, Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ü Lügati’t Türk ve Dede Korkut’un hikayelerinde rastlanmaktadır. Yörükler aracılığı ile İzmir tulum peyniri yapısal dokusunu ve lezzetini bugünlere taşımıştır.

İzmir tulum peyniri nasıl yapılır ve İzmir tulum peyniri nasıl tüketilir? Buyurun birlikte göz atalım.

İzmir tulum peyniri nasıl yapılır?

Orijinali koyun peynirinden imal edilen tulum peyniri üretimi günümüzde üç şekilde yapılmaktadır: geleneksel, standart ve modern üretim.

Geleneksel üretimde İzmir’in Bergama, Bayındır, Tire ve yöresindeki yörük köylerinde evlerde yaptıkları tulumdur.

Standart üretimde İzmir tulum peyniri mandıralarda yapılır. Modern üretimde ise süt ürünü imal eden fabrika çıkışlı ambalajlı tulum peyniri üretimidir. Koyun sütünden imal edilse de günümüzde alternatif olarak keçi ve inek sütünden de tulum peyniri yapılmaktadır.

İzmir tulum peyniri kuru ve salamura olarak iki farklı metotla üretilebilmektedir. Salamura üretim Ege’de üretilen geleneksel tulum peyniridir. 28-39 °C aralığında ısıtılan süte peynir mayası ilave edilir. Pıhtılaşma sağlandığında, pıhtılar nohut büyüklüğü olacak hale gelene kadar tahta küreklerle karıştırılır ve pıhtılar kırılır, dinlenmeye alınır. Dinlendirilme sırasında sıcak su dökülür. Tülbent tarzı bezlerde peynir altı suyundan ayrılır.

Peynirin içine konulacağı tulum, keçi derisinden yapılır. Tıraşlanıp steril edilen tuluma bir sıra peynir bir sıra kaya tuzu serpilir. Hiçbir yerinde hava kalmayacak şekilde tuluma peynir iyice bastırılır ve tulumun ağzı sıkıca bağlanır. Tulum peyniri ayda en az bir kez kontrol edilir. En iyi olgunlaşma süresi üç aydır.

Bergama yöresinde, “çoban peyniri” olarak adlandırılan İzmir tulum peynirini diğer tulum peynirlerinden ayıran özelliği; peynirin konulduğu tulumun kıllı tarafına bastırılıp olgunlaştırılmasıdır. Diğer tulum peynirlerinde ise peynir; tulumun kılsız tarafına basılır.

Geleneksel İzmir tulum peyniri, kalıplar halindedir. Diğer yörelerin tulum peynirleri tek parça halindedir.

Sert, tuzlu, uzun ömürlü ve lezzetli İzmir tulum peyniri aminoasit, yağ asitleri, protein ve kalsiyum bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.

Tulum peyniri üretimi ve genel tarihine şöyle bir değinmiş olduk. Tulum peyniri tüketimi konusuna geçebiliriz.

Tulum peyniri nasıl tüketilir?

Tam otomasyon üretim yapan fabrikalarda, İzmir tulum peyniri vakumlu ambalajlı olarak tüketime sunulmaktadır.

Mutfağınızda sizin maharetli ellerinizde damak tadına uygun birçok yemeğinizi İzmir tulum peyniri ile lezzetli hale getirip zenginleştirebilirsiniz. Kahvaltıda, pizzada, makarnada, omlette nefis tat elde edersiniz. Ispanaklı tart, paşa mezesi, zeytinyağlı kekikli kurutulmuş domatesli kahvaltı lezzetine müthiş yakışan bir peynirdir.

İnternet üzerinden, toptan gıda ihtiyaçlarımız da dahil olmak üzere onlinesatış sitelerinden günümüzde artık tüm alışverişlerimizi yapabiliyoruz, bu kolaylığı yaşayabiliyoruz.

Biz de eonlinesatis.com olarak İzmir tulum peyniri siparişlerinizi en uygun fiyata karşılıyor, en kaliteli hizmeti sizlere sağlıyoruz. Tek yapmanız gereken, bize ulaşmak.

Şimdiden afiyet olsun.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir