IMF’den yapılan açıklamada, Alman ekonomisine ilişkin 4. maddenin istişarelerinin tamamlandığı bildirildi.
Alman ekonomisinin geçen yıl Rusya’dan gelen doğal gaz arzının kesintiye uğramasına rağmen direnç gösterdiğine vurgu yaparak, gaz arzını korumaya ve enerji kaynaklarını sağlamaya yönelik güçlü çabaların yanı sıra kış mevsiminin geçmesi nedeniyle olumsuz enerji sıkıntısı senaryolarının önüne geçildiğini söyledi. şartlar ağır değildi.
Açıklamada, son aylarda yaşanan enerji şokunun olumsuz etkilerinin ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın ekonomiyi durgunluğun eşiğine getirmeye yettiği belirtildi.
Enerji fiyat şokunun salgına bağlı mevcut darboğazlara eklenmesiyle enflasyonun yükseldiği hatırlatılarak, bu etkilerin hafifledikçe enflasyonun gerilediği savunuldu.
Alman bankacılık ve sigorta sistemlerinin genel sermaye ve likidite pozisyonları güçlü olmaya devam ediyor, ancak bu yılın başlarında diğer gelişmiş ekonomilerde yaşanan bankacılık krizi, artan faiz oranlarıyla ilişkili potansiyel finansal istikrar risklerini artırdı.
IMF’den yapılan açıklamada, “Enerji şoku ve sıkılaşan finansal koşulların, yıllık gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesini 2023’te oldukça negatif tutması bekleniyor.” değerlendirme yapıldı.
Açıklamada, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin kademeli olarak geçmesi ve ekonominin enerji şokuna uyum sağlamasıyla birlikte ülke ekonomisindeki büyümenin 2024-2025 döneminde kademeli olarak ivme kazanmasının beklendiği söylendi.
Açıklamada, ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin alışılmadık derecede yüksek olduğu konusunda uyarıda bulunuldu.