EYT düzenlenmesinde son durum: EYT ne zaman çıkacak, yaş sınırı olacak mı ve kimleri kapsıyor? (Gündemden son haberler)

0

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında gündemden son haberler yakından takip ediliyor. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT yasasının ne zaman çıkacağı ve kimleri kapsayacağı araştırılan mevzular içinde yer ediniyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Bakan Alim EYT yasası hakkında mühim açıklamalarda bulunmuş oldu. Peki, EYT ne zaman çıkacak, yaş sınırı olacak mı ve kimleri kapsıyor?

EYT yasasının ne zaman çıkacağı birçok şahıs tarafınca takip edilmeye devam ediyor. 1999 öncesi sigortalı olan vatandaşlar için emeklilik fırsatı olan EYT yasasıyla ilgili geri sayım başladı. Mevzuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Bakan Alim mühim açıklamalarda bulunmuş oldu. Fuat Oktay açıklamasında EYT yasasıyla ilgili tarih verdi. İşte EYT ile ilgili son haberler…
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarih verdi. Bakan Oktay açıklamasında, “EYT ile ilgili problemi söz verdiğimiz şeklinde yıl bitmeden 1-2 hafta içinde çözeceğiz” ifadelerinde bulunmuş oldu.Buna nazaran; Meclis tatile girmiş olduğu için EYT düzenlemesi en erken 3 Ocak salı gününden itibaren görüşülebilir. Şu demek oluyor ki EYT yasasının 2023 Ocak ayı itibariyle açıklanması planlanıyor.
EYT düzenlemesi ocak ayında ele alınsa bile kapsama giren EYT’liler 1 Ocak 2023 itibarıyla emekli olabilecek. Düzenlemenin ocakta ele alınması bu durumu etkilemeyecek.
Cumhurbaşkanı Reep Tayyip Erdoğan EYT’yle ilgili geçen hafta yapmış olduğu açıklamada, “2023’e bu mevzuyu masamızın üstünden kaldırarak girelim diyoruz. Emek harcama bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız” demişti.
Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alim, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İşte Bakan Alim’in EYT düzenlemesi hakkında yapmış olduğu son açıklamalar;En oldukca sorulan sual, ‘Prim gün sayım şu kadar noksan, bunu borçlanabilir miyim? 8 Eylül 1999’dan ilkin işe girmemişsen ne kadar borçlanırsan borçlan olmaz. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek. Bir başka mevzu, yurt haricinde çalışanların durumu. Yurt haricinde kurumlarımıza muhteşem müracaat edenler var, kuyruklar oluşmuş. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da ‘Derhal gidip prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım’ diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şeyler geçerli. EYT, 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı mecburi kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun.
Bu, ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ diye cevap verilecek bir mevzu değil. Tüm bu emek harcama bittikten sonrasında, toplam tabloyu gördükten sonrasında onu değerlendireceğiz. Yaş sınırı mevzusunda hemen hemen karar verilmedi. Bu aya kadar ortalama sayı, 1 milyon 900 bin şahıs. Ocak ayında 2 milyon civarında yada birazcık geçer. Prim günü sayısı ve hizmet yılı süresi şartlarına uyanların sayısı bu. Eğer hiçbir yaş sınırı eğer olmazsa bunlar kapsama giriyor. EYT düzenlemesi çıktıktan sonrasında süreç içinde faydalanabilecek toplam şahıs sayısı ise 5 milyon 700 bin civarında.
Bu hafta emek harcamayı bitirmeye çalışıyoruz. Tahmin ediyorum, bu ay sonuna kadar Meclis’e götürürüz. Bitirebilirsek bu ay içinde, bitiremezsek ocakta. Sayın Cumhurbaşkanımıza 26 Aralık’ta son durumu arz edeceğim. En geç ocak ayında Meclis’e intikal ettirdiğimiz zaman Meclis’in kararlaştırma sürecine bağlı olarak tamamlanır.
EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor.1999’daki düzenleme öncesi erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü, hanımlarda 20 yıl sigortalılık ve 5000 prim gününü tamamlayanlar yaşa bakmadan emekli olabiliyordu. Sadece 8 Eylül 1999’daki yasa sonrası emeklilik yaşı 58’e kadar terfi etti.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.