Kripto para piyasaları, küresel ekonomideki hareketlilik ile yeniden yukarı yönlü bir harekete girmeye başladı. Ana kripto para birimi Bitcoin ile başlayan yükseliş yerini aldı. Uzun süredir 30.000$ limitinde işlem gören Bitcoin, 30.000$’ı aştı. Yükseltme heyecanı Ethereum’da başladı. Toplam Ethereum’un yüzde 15’inin kilidi açılacak.
En güçlü ikinci kripto para birimi olan Ethereum’da da bir yükseltme geliştirmesi var. Geçen Eylül ayındaki Birleştirme güncellemesinden sonra, Şangay güncellemesi şimdi gerçekleşecek. Yarınki güncelleme ile 18 milyon Ethereum’un kilidi açılacak. Toplam Ethereum içindeki 18 milyonluk Ethereum payı %15 seviyesinde.
Ethereum, Kasım 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4868$’a ulaştı. Güncellemeden önce Ethereum da değer kazanmaya başladı. Ethereum %3 artışla 117 dolardan işlem görüyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesinin %61 altında işlem gören Ethereum, uzun süredir dolar enflasyonundan ve paranın zaman değerinden zarar gördü. Ethereum yeniden tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşırken, uzun vadeli düşüşten fayda sağlamadan yatırımcılarını mutlu edemeyecek gibi görünüyor.
32 MİLYAR DOLARLIK ETHEREUM’UN KİLİDİNİ AÇTI
Bitay Alper Araştırma Departmanı analisti Samet Yorak, güncellemenin Ethereum ve sektör üzerindeki olası etkileri hakkında yorum yaptı.
Kripto para piyasası oyuncuları, birkaç aylık bir aradan sonra dikkatlerini tekrar Ethereum’a çevirdi. Eylül 2022’de gerçekleşen ve Ethereum’un fiyatını etkileyen bir yükseltme aşaması olan Merge’den sonra, şimdi Ethereum Shanghai (veya Shapella) yükseltmesi geliyor. 12 Nisan 2023 Çarşamba günü yapılması planlanan güncelleme ile yaklaşık 32 milyar dolar değerinde 18 milyondan fazla Ethereum 2 yıl sonra açılacak. 18 milyondan fazla Ethereum, kilitli toplam Ethereum’un yaklaşık %15’ini oluşturuyor. Bu önemli bir gelişme çünkü Ethereum, 2020’de staking hizmetinin başlamasından bu yana ilk kez Ethereum’u stake eden yatırımcıların paralarını çekmelerine olanak tanıyacak. Şangay’ın güncelleme aşaması olarak Ethereum yazılımında da bazı değişiklikler var. Bu yükseltme aşaması, belirli faaliyetler için işlem maliyetlerini düşürmeyi amaçlar.
(Ethereum ağında kilitli ETH sayısı)
ETHEREUM FİYATI BU DURUMDAN NASIL ETKİLENİYOR? SATIŞ BASKISI VAR MI? ETHEREUM FİYATI BU DURUMDAN NASIL ETKİLENİYOR? SATIŞ BASKISI VAR MI?
Açıkçası, hemen hemen herkesin sorduğu soru şu: Bu güncelleme ile Ethereum’un fiyatı yükselecek mi yoksa düşecek mi? Bu bağlamda, piyasa katılımcıları arasındaki ayrışma devam etmektedir. Bazı kişiler kilitler açıldıktan sonra yüksek miktarda satış gelebileceğinden endişe ederken, diğer yandan stake edilen Ethereum’un mevcut fiyatı düşük ve birçok yatırımcının Ethereum’unu stake edebileceği beklentisiyle ciddi bir satış baskısı yok. Tekrar.
Güncelleme sonrası Ethereum fiyatı hakkında aşağı yukarı birçok yorum ve beklenti olsa da elimizdeki rakamları ve verileri dikkatli bir şekilde değerlendirmekte fayda var.
1- Öncelikle aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi Ethereum diğer ağlara göre staking oranı en düşük blockchainlerden biridir. Bunun nedeni, yatırımcıların önceden stake ettikleri Ethereum’larını geri çekememeleridir. 12 Nisan’daki Şanghay Güncellemesi ile bunlar artık çekilebilir hale gelecek. Bu durum ilk etapta satış baskısı olasılığını akla getirse de orta ve uzun vadede Ethereum ağındaki staking oranını artırabilir. Dolayısıyla %14 olan Ethereum ağına katılım oranları gelecekte %20 veya %30’u geçebilir.
2- Borsalardaki Ethereum oranı %10.3 ile tarihi düşük seviyelerde. Ethereum’un borsalardan çıkması, satış baskısı riskini de azaltır.
3- Ethereum opsiyonlarının oynaklığı da son 2 haftada %8 oranında azaldı. Ethereum opsiyonlarının oynaklığının azalması, yatırımcıların Ethereum fiyatı hakkında daha az risk ve belirsizlik algıladıklarını ve fiyata ilişkin iyimser bir görüşe sahip olduklarını da gösteriyor.
4- Ethereum ağındaki doğrulayıcılar, bu yükseltme ve yükseltme aşamasını desteklemeye devam eder. Aslında, Staking Rewards’ın verilerine göre, Ethereum ağındaki doğrulayıcıların sayısı son 30 gün içinde %3 arttı. Yani Ethereum’a olumlu bir bakış var.
5- Ayrıca Ethereum hissedarlarının çoğunun uzun vadeli yatırımcılar olduğu ve Şangay güncellemesinden sonra varlıklarını tasfiye etme ihtimallerinin düşük olduğu da iddia ediliyor.
6- Hisse miktarının tamamını çekip satmak isteyen yatırımcıların 3 hafta ile 4 ay arasında beklemesi gerekecek. Yani ticari baskıyı militarize etmek ve güvenlik sorunları yaşamamak için kilitler kademeli olarak açılacak. Başka bir deyişle, satış baskısı muhtemelen birkaç güne yayılacak ve alıcıların satış baskısına ayak uydurmasına olanak tanıyacak.
7- Bu aşamada en çok satış baskısını tetikleyeceği düşünülen kurumlar Celcius ve Kraken borsalarıdır. Celcius’un yaklaşık 160 bin ve Kraken’in yaklaşık 1.2 milyon Ethereum’a sahip olduğu biliniyor.
8- Bir önceki yazıda belirtildiği üzere 18 milyon kilitli ETH’nin 1.3 milyonunun ilk aşamada satılacağı tahmin ediliyor. 2 milyar dolara yaklaşan bu rakam göz korkutucu görünse de CoinGecgo’nun verilerine göre Ethereum’un günlük işlem hacmi 10 milyar dolar civarında. Bu, Ethereum’un ortalama günlük işlem hacminin %20’sine tekabül ediyor.