Eksik primliye EYT fırsatı: Emeklilik için prim gün sayısı kaç olmalı? – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

AET yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik talebinde bulunmaya başladı. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SGK) giriş-çıkış genelgesi ile AET kapsamındaki emeklilerin haklarını kaybetmelerinin önüne geçildi.

İlk aşamada işveren, emekli olup çalışmaya devam edecek personel için “emeklilik (yaşlılık) veya maktu tasfiye” olarak tanımlanan 8 kodla çıkacak.

İşçi ödemeyi aynı gün talep ederse, ertesi gün yeniden katkı payına tabi bildirimde bulunarak aynı işyerinde işine ara vermeden devam edebilir.

Örneğin bugün işinden ayrılıp emekli olanlar yarın aynı işte çalışmaya devam edebilecek.

Sabah’ın haberine göre işçinin emekli maaşı da talebini takip eden ayın başından (1 Nisan) itibaren geçerli olacak. İşyeri ücret tarifesi değişmeyecek.

AET kapsamına giren ancak yeterli primi ve zamanı olmayan 2 milyondan fazla insan var. Bu kapsama girenler de AET yönetmeliğinden yararlanabilecek.

Şartları sağladıkları tarihten itibaren emeklilik başvurusu yapabilecekler. İşverene kıdem tazminatı desteğinin detayları da bu hafta netleşecek. Kıdem tazminatında 6 ay ödemesiz ve 3 yıl vade seçenekleri öne çıkıyor.

EYT’de başvuru süreci devam ederken bazı önemli detaylar ve merak edilen bazı soruların yanıtları şöyle:

– 24 yıldır kamuda 657 (erkek çalışan) olarak çalışıyorum. Daha önce kullandığım 6 aylık ücretsiz iznimi ödünç alarak emekliliğe hak kazanabilir miyim?

Ekim 2008 tarihinden önce göreve başlayan memurlar 2008 sayılı kanuna tabidir. emeklilik fonunun 5434’ü. Ücretsiz izin süreleri eski derecelerinde emeklilik açısından değerlendirilebilir. Bunun için emeklilikten en az 6 ay önce ücretsiz izin süresinin ödünç alınması gerekmektedir.

sayılı kanuna tabi kamu çalışanları 5510 emeklilikten en az 6 ay önce borçlanmamalıdır. 8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyete başladığınız için bu süreyi borçlanarak emekli olabilirsiniz. Kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

– Yılbaşından önce kredi başvurusunda bulundum ancak kademeli ödül sisteminden dolayı günlerim eksik. Ek para ödünç alabilir miyim?

Doğuma rağmen askerlik borcu günleri kalanlar, diğer unvanlarda (doktora, avukatlık stajı gibi) hakları varsa daha fazla borçlanabilecek. Ek kredi 2023 asgari ücret üzerinden hesaplanacaktır.Ek borca ​​hak kazanamıyorsanız prim gününü karşılamak için çalışmanız veya isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekir. Krediye rağmen prim gününü karşılamayan SSK’lılar, 1260 günü geçmemek kaydıyla fiilen işyerinde çalışacak veya isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.

– Sigortamdan dolayı prim borcum var. Emekli olduktan sonra ödeyebilir miyim?

Emekli maaşı alabilmek için kişinin sigortalılığına ait prim borcunun bulunmaması gerekmektedir. Emeklilik başvurusu, borcun ödendiği tarihte geçerli sayılacak ve borcun ödenmesini takip eden ay başından itibaren emekli maaşı başlamaktadır. Son yapılan yeniden yapılanma yasasıyla dört ayda prim borcunu ödeyemeyen Bağ-Kur’luların sigortalılık süreleri donduruldu. AET’nin Bağ-Kur’un ödül günü 9.000’den fazla olsa bile 30 Nisan 2021’den sonra ödül borcu olmamalıdır.

– Halihazırda yeterli ikramiyesi ve çalışma saati olmayanlar AET’den yararlanabilecek mi?

AET kapsamına giren ancak yeterli primi ve zamanı olmayan 2 milyondan fazla insan var. Bu kapsama girenler de AET yönetmeliğinden yararlanabilecek. Şartları sağladıkları tarihten itibaren emeklilik başvurusu yapabilecekler.

– Yapılanma düzenlemesi ile Bağ-Kur sakinlerine kolaylık sağlanacak mı?

Meclis’e sunulan yapılandırma paketi, yeniden başlatmanın kolaylığına ilişkin bir düzenleme içermemektedir. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu bu konuda düzenleme çağrısında bulundu. Genel Kurul aşamasında değişiklik talep edilir.

2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkarılan kanunlarla Bağ-Kur sigortalılarının prim borçları iptal edildi. İptal edilen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu. Yasaya göre bu şekilde durdurulan sigortalılık süreleri, Bağ-Kur üyesinin ekonomik durumunun uygun olduğu her an yürürlükteki asgari ücretin üzerinde prim ödenerek yeniden başlatılabilir.

– Emeklilik nedeniyle iş akdinin feshi halinde de tazminat alabilir miyim?

Normal şartlarda iş sözleşmesini fesheden taraf, işyerindeki çalışma saatlerine göre 2 hafta ile 2 aylık arasında değişen bir ücret avansını karşı tarafa ödemekle yükümlüdür. Emeklilik nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi halinde ihbar hakkı doğmaz ve çalışan böyle bir talepte bulunamaz.

– İşveren kıdem tazminatının detayları net mi? AET üyeleri kıdem alacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kredi Garanti Fonu’ndan kıdem tazminatına kredi desteği kullandırılmasına yönelik çalışmaları tamamladı. Bakanlığın bu hafta bir uygulama duyurusu yayınlaması bekleniyor. Bakanlığın hazırladığı paket ile KGF’nin kefalet oranları artırılacak, firmaların bir anda karşılaşabilecekleri yüksek kıdem tazminatlarını ödeyebilecekleri kredi limiti bulma sorunları önlenecek. İşveren, üç yıllık bir dönem ve altı aylık ödemesiz dönem şeklinde faydalar alacaktır.

– TFR, AET üyeleri için de geçerli olacak mı?

Yol ve yemek gibi tüm ödemeler, çalışana ödenen maaşla birlikte kıdem tazminatında dikkate alınacaktır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinden itibaren geçerli olan kıdem tazminatı tavanı (19 bin 982 TL) ile sınırlı olacak.


NTV uygulamasını indir, gelişmelerden haberdar ol

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seo paket casibom