E-ticaret platformlarının reklam bütçelerine kısıtlama – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Küresel veriler, 2022’de %20 büyüyen perakende e-ticaret satışlarının yılı 5,7 trilyon dolar hacimle kapattığını gösterirken, son yılların en popüler iş modellerinden biri haline gelen e-ticaret, merak uyandırmaya başladı. 2023’te bizi neler bekliyor.

Yeni nesil e-ticaret altyapısı sunan ikas’ın CEO’su Mustafa Namoğlu, bir yandan küresel trendlerin şekillendireceği 2023 e-ticaret trendleri ve ardından yürürlüğe giren e-ticaret düzenlemeleri ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. ülkemizin Resmi Gazetesinde yayımlanmaktadır.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK, YAPAY ZEKA VE ENTEGRASYONLAR GÜÇLENİYOR

Yapay zeka ve bilgisayar destekli görüntü oluşturma gibi teknolojilerdeki gelişmeler, kullanıcılara daha ilgi çekici deneyimler sunmak isteyen e-ticaret profesyonelleri tarafından da fark edildi. Müşterilerin satın almadan önce ürünü üç boyutlu olarak gerçekçi bir şekilde görmelerini sağlayan artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi, yapay zeka ile daha kullanışlı ve erişilebilir hale geldi. Durum B’nin müşteri iadelerini önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

E-ticarette rekabetin zaman içinde artmasıyla birlikte sorunsuz bir deneyim sunmak, satışları ve dönüşüm oranlarını artırmanın ön koşulu haline geldi. E-ticarette sadık müşteri yaratmanın yolunun alışverişin her aşamasında operasyonel mükemmelliği sağlamaktan geçmesi trendleri de etkiledi. Bu nedenle ödeme altyapısı, kargo, çağrı merkezi ve market entegrasyonu gibi entegrasyonlar 2023 trendleri arasında yer aldı.

ÖDEME ALTYAPI VE REKLAM BÜTÇESİNDEKİ SINIRLAMALAR

Türkiye’de e-ticaret sektörünü ve pazaryeri faaliyetlerini etkileyen bir diğer gelişme de mevzuat cephesinde kaydedildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren e-ticaret yönetmeliği ile piyasada adil rekabetin sağlanması amacıyla işlem hacmi büyük olan pazar yerlerinin faaliyetlerine bazı kısıtlamalar getirildi. sektör.

BU KISITLAMALAR NELERDİR?

– Ödeme, emtia ve sektör işlemlerine sınırlama: Yıllık net işlem hacmi 60 milyar TL’yi aşan piyasaların kredi veya e-para gibi çözümler sunamayacağına karar verildi. Ürün odaklı piyasaların turizm, eğitim, gayrimenkul veya otomotiv sektörlerinde aracılık hizmeti verememesi de düzenlemeler arasında öne çıktı. E-ticaret pazar yerlerinin kendi satışları dışında kargo hizmeti verememesi de yönetmelikle giderildi.

-Kampanya ve reklam kısıtlamaları: Yeni düzenleme ile 30 milyar liraya kadar işlem hacmine sahip pazaryerleri ile işlem hacmi olan pazar yerlerinin yıl boyunca işlem hacminin yüzde 2’si oranında indirim kampanyaları düzenleyebileceği kaydedildi. 30 milyar liranın üzerinde işlem hacminin %3’üne varan indirim kampanyaları gerçekleştirebiliyor. Reklam bütçeleri de işlem hacmine göre sınırlandırılırken, Ticaret Bakanlığı’nın küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla pazaryerlerinin yıllık işlem hacminden Elektronik Ticaret Payı olarak adlandırılan pay alacağı söylendi.

E-TİCARET ALTYAPI SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Pazar yerleri, yüksek ziyaret hacimleri ve platform imkanları ile KOBİ’ler için önemli bir satış kanalı olmaya devam ederken, son yıllarda e-ticaret altyapısını kullanarak kendi e-ticaret platformunu açan KOBİ’lerin sayısında da artış yaşanıyor. e-ticaret yeni nesil. Mustafa Namoğlu, e-ticarete girmek veya mevcut kanalını geliştirmek isteyen KOBİ’lere platform seçimi konusunda ipuçları verdi.

“Tüketicilerin %87’sinin alışverişten 2 saniye gecikmeyle vazgeçtiği ve online alışverişlerin çoğunlukla mobilden yapıldığı düşünüldüğünde, platformun hızının ve kullanılabilirliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Öte yandan güvenilir ödeme altyapısı ve güvenilir site tasarımının sağlanmasının alışveriş sepetini terk etme oranlarına olumlu etkisi olduğu görülmüştür. E-ihracat ve entegrasyon modülleri ile yurtdışı satışları kolaylaştıran yeni nesil e-ticaret altyapılarının kullanılması önem kazanmıştır.”

NTV’yi sosyal medyada takip edin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.