Hollanda, İngiltere, Çin ve ABD’den araştırmacılar, yükselen enerji fiyatları116 ülkede 201 harcama grubu üzerinde enerji kullanımının doğrudan ve dolaylı etkilerini inceleyen “Küresel Enerji Fiyat Krizinin Hanehalkı Üzerindeki Yükü” başlıklı yeni bir makale hazırladı.
Nature Energy bilimsel dergisinde yayınlanan makalede, Rus-Ukrayna savaşı hanelerin enerji maliyetlerini doğrudan etkileyen ve dolaylı olarak diğer mal ve hizmetlerin maliyetlerini artıran bir faktördür. enerji krizi tetiklendi.
Covid-19 salgınından bu yana enerji piyasalarının daraldığının belirtildiği yazıda, bu durumun 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşından bu yana önemli ölçüde kötüleştiğine ve küresel enerji krizine katkı sağladığına dikkat çekildi.
HANE HALKI GİDERLERİ YÜZDE 4,8’E YAKIN ARTTI
Makalede, devam eden jeopolitik çatışma, salgın sonrası hızlı küresel ekonomik toparlanma, fosil yakıtlara bağımlılığın devam etmesi ve enerji arzı ile talebi arasındaki ciddi uyumsuzluk gibi çeşitli faktörler nedeniyle küresel enerji fiyatlarının yükseldiği belirtiliyor.
Bahsi geçen krizin bazı ekonomileri resesyona sürüklediğine, yüksek enflasyona yol açtığına ve dünya çapında hanehalkları için yaşam maliyeti baskıları oluşturduğuna dikkat çekilen yazıda, hanehalkı toplam enerji maliyetlerinin yüzde 62,6 artarak yüzde 112,9’a, hanehalkı harcamalarının ise yüzde 112,9’a yükseldiği belirtildi. %2,7 artarak %2,7’ye yükseldi ve bu da %4,8’lik artışa katkıda bulundu.
Makalede, hanehalkı grupları arasındaki enerji maliyeti yükünün, tedarik zinciri yapısındaki, tüketim modellerindeki ve enerji ihtiyaçlarındaki farklılıklar nedeniyle değiştiği savunuldu.
FOSİL YAKITINA BAĞLI OLARAK ENERJİ SİSTEMİNİN NEDEN OLDUĞU RİSKİ LÜTFEN DİKKATE ALINIZ
Halihazırda şiddetli enerji yoksulluğu ve gıda kıtlığı yaşayan düşük gelirli ülkelerdeki yoksul haneler için artan enerji maliyetleri, daha yüksek bir enerji yoksulluğu riski oluşturabilir.
Hanehalkı enerji maliyetlerinde dünya ortalamasının üzerinde ortalama artış gösteren 19 ülke bulunduğunun vurgulandığını, bunların 16’sının üst orta ve alt orta gelirli ülkeler olduğunu vurguladı.
Makale, Estonya, Polonya ve Çekya gibi 3 yüksek gelirli ülkedeki hanehalklarının enerji maliyetlerinde küresel ortalamanın üzerinde artışlarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor; bunun başlıca nedeni, ülkenin enerji yoğun endüstrilere nispeten yüksek bağımlılığı.
Yazıda, artan enerji fiyatlarına karşı dünya çapında birçok hükümetin önlem aldığı savunuldu ve küresel enerji krizinin, büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı olan enerji sisteminin enerji güvenliğine yönelik riskleri artırdığını hatırlatması gerektiği savunuldu. ve iklim değişikliğini hızlandırır.