Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya bölgesi Ekonomik Güncelleme raporunda Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti.
Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2, gelecek yıl ise yüzde 4,3 büyümesinin beklendiği bildirildi.
Dünya Bankası, Ocak ayı tahmininde Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 2,7, 2024’te yüzde 4 büyüyeceğini öngördü.
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında yüzde 4,1 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.
Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yaklaşık 34,2 milyar dolarlık hasara yol açtığı tahmin edilen raporda, bunun 2021’de ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) yüzde 4’üne tekabül ettiği belirtildi.
Raporda, tüm iyileştirme ve yeniden inşa çalışmalarının gerçek maliyetinin doğrudan verilen hasarın iki katına çıkabileceği savunuldu ve Hükümet sayesinde büyüme oranının 2024-2025’te ortalama %4,2’ye çıkmasının beklendiği savunuldu. -devam eden yeniden inşa çalışmaları için sağlanan hane ve yatırım desteği.
AVRUPA VE ORTA ASYA BÖLGESİNDE BEKLENTİLER NELERDİR?
Öte yandan raporda, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın etkilerinin devam etmesi, inatla yüksek seyreden enflasyon ve ‘finansal koşullardaki sıkılaşma’ nedeniyle Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomik aktivitenin bu yıl durgun seyretmesinin beklendiği belirtildi.
Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomisinin 2022 yılında %1,2 büyümesinin beklendiğinin belirtildiği raporda, bölge ekonomisi için büyüme beklentilerinin bu yıl için %1,4, 2024 yılları için ise %2,7 olduğu kaydedildi. ve 2025.
Dünya Bankası, Ocak ayı tahmininde Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomisinin 2023’te %0,1 ve 2024’te %2,8 büyüyeceğini öngörmüştü.
Raporda, bölge ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentilerindeki artışın, Rusya ekonomisindeki daralmada gözlenen gevşeme ve Ukrayna’nın gelişen görünümünden kaynaklandığı belirtildi.
Bankanın raporunda, enflasyonun düşmesi, iç talebin toparlanması ve dış ortamın iyileşmesiyle bölgesel büyüme oranının 2024-2025’te ortalama yüzde 2,7’ye yükselmesinin beklendiği belirtildi.
Görünümün hala oldukça belirsiz olduğu vurgulanan raporda, Ukrayna’da devam eden savaşın tırmanması, gıda ve enerji fiyatlarının yükselmeye devam etmesi, faiz oranlarının küresel veya bölgesel olarak hızlanması veya faiz oranlarının aniden tersine dönmesi durumunda 2023’teki büyümenin daha da zayıf olabileceği vurgulandı. bölgeye sermaye akımları ifade edilmiştir.
Raporda ayrıca bazı gelişmiş ekonomilerde bankacılık sektöründeki mevcut gelişmelerin büyümeyi etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.