Depremin tarıma etkisi ne olacak? Ziraatçilerden acil adım önerileri

0

Türkiye Ziraat Odası (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş; depremin vurduğu tarım sektörü için sigorta prim ve ödemelerinin ertelenmesi de dahil olmak üzere çok sayıda teklif açıkladı.

Deprem bölgesindeki kırsal nüfus 2,5 milyonu aşıyor.

Türkiye Çiftçiler Birliği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından hayvan kayıp çalışmalarına, yıkılan ahır, ahır ve kümeslerin tespitine hızla devam edilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, depremlerin tarım sektörüne verdiği zararlarbana puan verdi. Demirtaş, depremin ardından sadece çiftçinin evi ve tarlalarının değil, traktör ve çeşitli aletlerin de zarar gördüğünü söyledi.

“ÇADIR İHTİYAÇLARI HIZLI KARŞILAŞTIRILMALI, BARINAKLAR YAPILMALI” Bölgede tarım sektörüne yönelik tedbirlerin süratle alınması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Hayvan kayıplarıyla birlikte Tahrip olan ahır, ağıl ve kümeslerin tespiti süratle yapılmalıdır. Hayvanların barınması için ilk aşamada yeterli ve yeterli çadır ihtiyacı hızla karşılanmalı, uygun ve dayanıklı barınaklar kısa sürede yapılmalıdır.

Hayvanların beslenme ihtiyaçları kısa süreli değil uzun süreli, yaralı hayvanların zamanında ve süratli tedavisi ile karşılanmalı ve süt hayvanlarından toplanan sütlerin değerlendirilmesine devam edilmelidir.

“BÖLGEDE ACİL SULAMA ALTYAPILARI KULLANILMALIDIR”

Demirtaş, sigorta primleri ve üretici ödemelerinin de ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Bölgedeki sulama altyapısı, su depoları, yer altı suları, sulama sistemleri kontrol edilmeli, depremden kaynaklanan değişiklik ve kayıplar tespit edilerek sistem çalışmaları acilen hayata geçirilmelidir. Tamamlandı.

Tarımsal üretim sırasında bitki ve hayvanların su ihtiyacının kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde hayvan hastalıkları ve bitki gelişme bozuklukları nedeniyle ciddi üretim kayıpları olacağı unutulmamalıdır.

“TARIMI DESTEKLEME BÜTÇESİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR”

Barınaklar, besihaneler ve yem depolarının yenilenmesi için Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı (KKYDP), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve deprem fonundan etkilenen üreticilere yönelik kaynaklardan yararlanmaya öncelik verilmelidir. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez de deprem bölgesi için uzun vadeli planlama yapılması gerektiğini söyledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.