Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 10 ili vuran depremlerin üçüncü gününde TEB eczacıları, ilaç tedariki için bölgedeki geçici eczane hizmeti için de devreye girdi.
Bu kapsamda Kahramanmaraş merkezde bir, Afşin’de birer, Hatay İskenderun’da bir ve Gaziantep İslahiye’de birer, Malatya merkezde üç noktada olmak üzere “TIR Eczaneleri ve Konteyner Eczaneleri” TEB tarafından 24 saat kesintisiz hizmet vermeye başlamıştır. biri de büyük afetin yaşandığı illerden biri olan Adıyaman’da.
Bölgeye gönüllü olarak giden eczacıların görev yaptığı eczanelerde, depremzedeler için gerekli ilaç ve tıbbi malzemeler ücretsiz olarak sağlanacak.
Depremden etkilenen 5 ilde 8 seyyar eczanenin yer bilgileri aşağıdadır:
“- Kahramanmaraş Merkez: Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörükselim Ek Hizmet Binası, Onikisubat
– Kahramanmaraş Afşin: Pınarbaşı, Afşinbey Caddesi
– Hatay İskenderun: Yeni Devlet Hastanesi giriş bahçesi, Nizamiye yanı
– Gaziantep İslahiye: İtfaiye Meydanı
– Malatya Merkez: Malatya Araştırma ve Eğitim Hastanesi Bahçesi, Battalgazi Devlet Hastanesi Bahçesi (Eczacı Oda Çadır Eczane) ve Turgut Özal Tıp Merkezi Hastane Bahçesi (Eczane Oda Çadır Eczanesi)
– Adıyaman Merkez: 1 Nolu Sağlık Ocağı yanı Adıyaman’ın 1.
Bunun yerine yarından itibaren bölgeye gönderilecek olan 5 adet büyük kapasiteli şişme sahra eczanesiyle hizmet vermeye başlayacaklar.
“İLAÇ, TIBBİ CİHAZ, BEBEK MAMASI GİBİ ACİL İHTİYAÇLAR MOBİL TIR ECZANESİNE YERLEŞTİRİLMİŞTİR”
TEB Başkanı Arman Üney yaptığı açıklamada, bölge eczacılarından oluşan 54 oda ve Türkiye’nin dört bir yanından 46 bini aşkın meslektaşı ile depremzedelere destek için hızlı bir şekilde yardım çalışmaları düzenlediğini söyledi.
İlk olarak “afet kriz yönetim masası” kurduğunu söyleyen Üney, “Merkez kurulumuz üyeleri ile depremden etkilenen bölgelere yakın bölge eczacılar odası başkan ve liderlerinden oluşan Bölgesel Afet Koordinasyon Birimi, depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep illerinde ilk etapta denemelerin gerçekleştirileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikası Kurulu, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), AFAD, Türk Kızılayı ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile görüşen Üney, destek konusunda istişarelerde bulunduklarını açıkladı. deprem bölgesine tahsis edilecektir.
İlaç tedarik süreçlerinde kooperatifler ve dağıtım kanalları ile irtibata geçerek TİTCK tarafından belirlenen dağıtım yöntemlerini netleştirdiklerini kaydeden Üney, şöyle devam etti:
“TEB seyyar eczanemizi en hızlı şekilde hazırlayarak 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş’a sevk ettik. Ulaşım hatlarındaki sıkıntıları ve ağır mevsim koşullarını dikkate alarak ilaç, tıbbi malzeme, bebek maması, çocuk bezi vb. Bölgeye yakın eczacı kooperatifleri ve dağıtım kanalları aracılığıyla bölgelere sevk edilen , acil ihtiyaçlar için tır seyyar eczaneye yerleştirildi ve gönüllü eczacı ekiplerimizle vatandaşlarımızın hizmetine başlandı.
Aynı şekilde deprem bölgelerinde vatandaşlarımıza ilaç ve eczane hizmeti vermek üzere 5 adet konteyner eczaneyi de hızla bölgeye taşıdık.
7 Şubat’tan bu yana 5 konteyner eczanemiz Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep’e ulaşarak gönüllü eczacılarımızın destekleriyle vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı. Vatandaşlarımız bu eczanelerden ücretsiz olarak yararlanabilecek.
SAHRA ECZANESİ HİZMETE BAŞLIYOR
İlaç, tıbbi malzeme ve yardım malzemelerinin dağıtımında kullanılmak üzere 5 büyük kapasiteli sahra eczanesinin deprem bölgelerine nakledildiğini kaydeden Üney, bugün bu eczanelerin de hizmet vermeye başlayacağını söyledi.
İlaç ve tıbbi malzeme temini için farklı bölgelerden eczacıların katkılarıyla bir yardım kampanyası başlattıklarını kaydeden Üney, “Bu sayede sahada oluşturulan ilaç dağıtım merkezlerinde de malzeme devamlılığını sağlıyoruz. Yardım kampanyamıza katılım, meslektaşlarımızın içten desteği ile çok kısa sürede önemli boyutlara ulaştı ve katlanarak devam ediyor.” dedi.
Üney, meslektaşlarının ilaç ve tıbbi malzeme dışındaki acil ihtiyaçları için bölge eczacı odalarıyla koordineli olarak yeni bir kampanya başlattıklarını söyledi.
Bölge eczacı odaları ile kurdukları destek malzemesi toplama merkezlerinde meslektaşlarından battaniye, ısıtıcı, koruyucu giysi gibi malzemeleri hazırladıklarını belirten Üney, şöyle konuştu:
“Benzer şekilde TEB ve şubelerimizde görev yapan çalışanlarımız tarafından toplanan malzemeleri de en kısa sürede teslim edeceğiz. Meslektaşlarımız tarafından bölge eczane odalarımıza ulaştırılan ilaç, tıbbi malzeme ve erzak tahsis edilen 50 Ton kapasite ile hava yolu ile gönderilecek.” Birliğimize gelen MNG kargoları ücretsiz, oradan da tırlarla, bölgelere sevk edilecektir.
Türkiye Diyabet Vakfı’nın oluşturduğu Diyabet Afet Yardım Grubu iş birliği ile insülin, kan şekeri ölçüm kitleri ve ihtiyaç duyulan diğer ilaç ve tıbbi malzemeleri gezici bir kervanla bölgelere ulaştırmayı planladık. Bu araç yarın deprem bölgesine sevk edilecek.
Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu zor koşullarda, depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için birlik olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız” dedi.