Depremden etkilenen turizm tesisleri için finansmana erişimin kolaylaştırılması önerisi – Son Dakika Ekonomi Haberleri
Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan “2023 Kahramanmaraş ve Hatay Deprem Raporu” derlemesine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme ruhsatlı depremden etkilenen illerde.
Bu 11 ilin konaklama tesislerinde 2022 yılında 7 milyon 185 bin 814 geceleme olduğu gözlendi ki bu da ziyaretçilerin gecelemelerinin yüzde 3,9’una tekabül ediyor. 2022’de ülkeye gelen yabancıların yüzde 1,1’inin depremin vurduğu illerde gecelediği belirlendi.
Bölgede 63 adedi turizm işletmesi belgeli, 179 adedi basit turistik konaklama işletmesi belgeli olmak üzere toplam 242 yapıda hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Mart ayı başına kadar yapılan hasar tespitlerine göre, yıkılan ve ağır hasarlı turistik tesislerin tahmini toplam maliyeti 1 milyar 413 milyon 285 bin 418 lira, ortalama hasarlı turistik tesislerin toplam maliyeti ise 199 milyon 82 bin lira. 617 lira, en az hasarlı turistik tesislerin toplam maliyeti ise 544 milyon 622 lira oldu. 448 bin lira dahil turistik tesislerin toplam maliyetinin 2 milyar 156 milyon 990 bin 483 lira olduğu hesaplandı.
DEPREM SONRASI ATILAN ADIMLAR
Deprem bölgesinde 1 Ocak 2024 tarihine kadar Turizm Yatırım Belgesi ve Turizm İşletme Belgesine ilişkin belge, plaka yenileme, her türlü tecil işlemleri dahil olmak üzere her türlü işlemde başvuru harcı, belge, plaka ücreti alınmayacaktır. seyahat acentaları, belge yenileme dahil her türlü işlem için başvuru ücreti ve belge ücreti alınmaması, talepler dışında illerdeki tesis ve acentelerin muayene işlemlerinin ertelenmesi konusunda mutabakata vardı. ve şikayetler.
Bölgedeki şirketlere verilen yatırım belgelerinin süresi bir yıl uzatıldı. Türkiye’nin Sürdürülebilir Turizm Programı Faz I Belgesinin depremden etkilenen 11 ildeki konaklama tesisleri için uygulanması 31 Aralık 2023’e ertelendi.
SEKTÖRÜN NORMALİYETE DÖNÜŞÜ İÇİN ÖNERİLER
Raporda, depremden zarar gören turistik tesislerde hasar tespit çalışmalarının kısa sürede tamamlanarak kademeli olarak kullanıma açılması, seyahat acentaları ve konaklama tesislerinin ödeyeceği harç ve vergiler ile kredi ödemelerinin ertelenmesine ilişkin düzenlemelerin yapılması tavsiye ediliyor. orta vadede turizme yönelik master plan hazırlanması ve planın önceliklendirilmesi doğrultusunda turizm altyapısının tamamlanması (çevre düzenlemesi, otopark, yaya yolu, servis yolu, yaya yolu, günübirlik hizmet birimleri gibi), mevcut turistin gözden geçirilmesi güzergâhlar, güzergâhlar üzerindeki turistik noktaların durumuna göre gerekirse güzergâhların yeniden tasarlanması, gerekli turizm, özellikle konaklama tesisleri, tesislerin belirlenerek özel sektöre yönlendirilmesi önerildi.
Orta vadeli öneriler arasında turizm tesislerinin yeniden inşası için gerekli finansmana erişimin kolaylaştırılması, tanıtım materyallerinin güncellenmesi, kültür ve gastronomi turizmine önem verilmesi de yer alıyor.
Uzun vadede bölgenin bütüncül bir turizm bakış açısıyla yeniden yapılandırılması, tarihi, kültürel ve doğal değerlere verilen zararın onarılması vizyonu ile eskisinden daha iyi bir altyapı sağlanması önerilmiştir.
Somut olmayan kültürel mirası yaşatan, turizm ürünü olarak ziyaretçilere sunulan özgün, yöresel ve geleneksel ürünleri üreten ve bu bilgileri taşıyan kişi ve işletmelerin desteklenmesinin sektörün normalleşmesine katkı sağlaması beklenmektedir.