Mustafa Aykut’a göre yolculuk sırasında karşılaşılan birçok sorun var, bu sorunlar gecikmelere neden olabiliyor, bu sorunlardan biri de yol tahribatı.
İkinci bir unsur enerjidir. Elektriksiz çalışmayan elektronik elektromekanik cihazlardır. 3 bin 447 jeneratör gönderildi ve bu jeneratörlerin de mazot ihtiyacı var. Benzin istasyonları kapatıldı, depolardaki yakıt çok çabuk tükendi.
“MİLLİ ODA” SİSTEMİ ÇÖZÜM MÜ?
Doğal afetlere yönelik bir diğer önemli eleştiri de “ulusal dolaşım” sisteminin kullanılmamasıydı.
Bu sistem, GSM operatörlerinin acil bir durumda ortak altyapıyı kullanmalarını sağlar.
Dr Mustafa Aykut, “Ulusal dolaşım zaten karmaşık olan sistemleri karmaşıklaştıran bir şey. Neden? Çünkü operatörler ürünlerini farklı üreticilerden alıp paketliyorlar. Bunları yönetmek ve kimin ne kadar kullanacağını anında belirlemek çok zor. Bu karmaşıklığın maliyeti mi, maliyeti mi?” farklı olduğunu ve sorunlara yol açacağını söyledi.
6 Şubat Depremlerinde Telefonlar Kırıldı “İstanbul depreminde de benzer tablo var mı?” meseleyi gündeme getirdi.
Uygulayıcıların bu konudaki çalışmaları her zamankinden daha fazla araştırılıyor.
“YENİ TEKNOLOJİLER KULLANILIYOR”
Uzmanlar yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini söylüyor.
Bunlardan en dikkat çekici olanı ise Japonların geliştirdiği Yüksek İrtifa Platform İstasyonu (HAPs) teknolojisi.
Fütüristler Derneği Danışma Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Aykut bu teknolojiyi şöyle anlattı:
“Baz istasyonlarını İHA’lara bağlayarak havada daha uzun süre kalacak sistemler geliştiriliyor ama en önemlisi belki de henüz araştırma aşamasında. Özellikle Japonlar buna ağırlık veriyor ve 2024’te devreye alınabileceğini söylüyor. alıntı yüklü platform.
Enerjilerini güneşten alırlar. Yüksekten uçan bir balon gibi değil, insansız bir hava aracı gibi değil, daha da yükseğe çıkan uzun kanatları var. 78 metreye kadar ulaşır. Havanın hareket etmeden iki ay dayanabileceği söyleniyor.”