Deprem bölgesindeki kültür varlıkları için ‘Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı’ oluşturulacak – Son Dakika Türkiye Haberleri
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geçtiğimiz hafta Hatay Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen “Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bilimsel Danışma Kurulu Toplantısı”nın ardından açıklama yaptı. şehrin tarihi ve kültürel yapılarında araştırdıklarını söyledi.
Bakanlık olarak en başından itibaren 11 ilde kültür varlıklarına verilen zararların tespiti konusunda hızlı bir çalışma başlattığını söyleyen Ersoy, şöyle devam etti:
“Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüze bağlı 502 kişilik ekibimiz tespit çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğümüze bağlı 38 ekip ve 77 kişilik ayrı bir ekip de taşınmazlar hakkında karar vermeye devam ediyor. vakfın .
Saha çalışmaları kapsamında tescilli tüm kültür varlıklarının kamu ya da özel diğer tesislerden ayrılmasını sağlamak için koruyucu levhalar takılmış ve ulaşabildiğimiz yerlere koruyucu bantlar çekilmeye devam edilmektedir.
Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bilimsel Danışma Kurulu’nun ilk toplantısını yaptığını ifade eden Ersoy, ‘Aldığımız kararlar doğrultusunda uzmanlık alanlarında destek sağlayacak üniversiteleri davet edeceğiz.
“PEK ÇOK BİNA HASAR GÖRDÜ VE YIKILDI”
Kurtarılabilir kültür varlıkları konusunda çalışma yapılacağını belirten Bakan Ersoy, şunları söyledi:
“Birçok yapı hasar gördü veya yıkıldı. Tescilli yapıların enkazından kurtarılabilecek değerli kültür varlıklarımız var. Afet Bölgesi Kazı Müdürlüğü Biz yaratırız. Bu başkanlık ve ekipleri, bu konuda uzman kişilerden oluşacaktır. Yıkılan tescilli varlıkların, kültür varlıklarımızın enkazından çıkarılabilecek değerli varlıkları çıkaracağız ve koruyacağız. Yapmamız gereken ilk şey bu. Daha sonra bazı yerlerde molozlar yolları kapatacak ve molozlar kontrollü bir şekilde kaldırılarak yollar açılacak.
Bu molozların arasında daha sonra yeniden inşa ve restorasyonda kullanabileceğimiz yapı malzemeleri de var. Onları kurtarıp sağlıklı ortamlara ulaştırmak için de bir sürecimiz var. Bunu da bu takımlarla yapacağız.”
“HATAY’DA ORTAK OPERASYON MERKEZİ OLUŞTURACAĞIZ”
Bakan Ersoy, kurul toplantılarında uygulanacak yol haritasının ve temel ilkelerin belirleneceğini vurgulayarak, “Aldığımız kararlar doğrultusunda Kültür Varlıkları ve Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü ile Hatay’da ortak harekat merkezi kuracağız. müzeler”, Vakıflar Genel Müdürlüğü. Bilimsel danışma kurulu üyelerimiz de bu operasyon merkezinde buluşacak. Hızlı karar. Alımlar ve paylaşımlar açısından önemli görüyorum” değerlendirmesini yaptı.
“BU BÖLGEDE YENİ BİR YOL HARİTASI VE TARİHİ BİRLİKTE YAZACAĞIZ”
Kazılması gereken alanlarda çalışma yapılacağını belirten Ersoy, şunları kaydetti:
“Hatay, Antakya çok katmanlı bir arkeolojik potansiyele sahip. Dolayısıyla sadece kayıtlı yapılar değil, arkeolojik yapı ve buluntular da var. Bilimsel danışma kurulumuzla birlikte bu bölgede aslında yeni bir yol haritası ve yeni bir tarih yazacağız.
Öncelikli olarak kurtarılması gereken tescilli varlıkların geri kazanımı için çalışırken, hızlı restorasyon ve imar çalışmalarının yanı sıra kazı yapılması gereken yeni açılan alanlarda hafriyat çalışmalarına başlayarak buranın yeni bir tarihini hep birlikte yazacağız. tescilli yapıların tespiti ve enkazdan doğru tarihi ve kültürel molozların çıkarılması. Bu konuda hepimizde gerekli irade ve kararlılık var.
Bizi daha çok mutlu eden şey ise uzman arkadaşlarımızın ve hocalarımızın da çok istekli ve istekli olmaları. Hocalarımızın yanı sıra üniversitelerimiz de uzmanlıkları doğrultusunda katkıda bulunmak isterlerse kapımız onlara açık. Onlar için gerekli çalışma ortamını hep birlikte oluşturacağız.”
Ersoy, sürecin şeffaf bir şekilde yürütüleceğini vurgulayarak, görüşmelerin ardından gerekli basın açıklamalarını ve bilgilendirmeleri yapacaklarını bildirdi.