Deprem bölgesindeki acil barınak ihtiyacına güvenli ve dayanıklı bir çözüm olarak tercih edilen konteyner kentler kurulmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın nisan ayı başında açıkladığı veriler, bölgede planlanan 132 bin 447 konteynerden 49 bin 202’sinin kurulumunun tamamlandığını gösterirken, kurulan konteynerlerde yaklaşık 79 bin kişinin barındığı biliniyor.
Peki, bölgenin konteyner kentlerinde inşa edilen prefabrike konteyner yapıların özellikleri nelerdir? Üretimini her gün 3 katına çıkaran ve deprem bölgelerine yaklaşık 70 konteyner sevkiyatı yapan Karmod’un Genel Müdürü Mehmet Çankaya, yeni nesil konteynerlerin uluslararası standartlara sahip özelliklerini paylaştı.
80 KM RÜZGARA DAYANIKLI
Deprem bölgesindeki acil barınma ihtiyacına acil çözüm sunabilmek için hızlı üretilebilen ve montajı kolay olan sandviç panel yaşam konteynerleri tercih edilmektedir. 21 metrekarelik bir yaşam alanı sunan iki odalı nakliye konteynerlerinde ayrıca tuvalet, duş ve mutfak lavabosu da bulunuyor. 3 metreye 7 metre boyutları ile uluslararası nakliye standartlarına göre taşınabilmekte ve benzer yapılardan 6,6 metrekare daha fazla kullanım alanı sunmaktadır.
Çatı sisteminde özel şekillendirilmiş kenetlere sahip EPS dolgulu sandviç panellerin kullanıldığı uluslararası standartlardaki konteynerler, özel kenet sistemi sayesinde yağmur suyunu tahliye edebilmektedir. Yere sabitlenen konteynerler, saatte 80 kilometrelik rüzgar hızlarına karşı dayanıklılığını koruyor.
YALITIMDAN %60 TASARRUF
Eksiz, civatalı ve vidalı sistemde üretilen yeni nesil sandviç panel konteynerler, 5 cm et kalınlığı ve 12,5 cm çatı kalınlığı ile de yalıtım avantajı sunuyor. %100 su yalıtımı sunan yapılar, yalıtımda %60 oranında tasarruf sağlamalarıyla dikkat çekiyor.
Yanmaz malzemeleri ile öne çıkan, kısa sürede üretilebilen ve paslanmaz çelik galvaniz ile uzun ömürlü kullanım sunan konteynerler, afet bölgesinde depremzedeler için güvenilir ve dayanıklı bir sığınak çözümü olarak sıklıkla tercih edilmektedir.
Mehmet Çankaya
3 ADIMDA KURULUR
Konteyner montajı için öncelikle konteynerin alt çerçevesi düz bir zemine yerleştirilmeli, daha sonra köşe ve orta destek direkleri üst çerçeve ile birbirine vidalanmalıdır. Pencere ve kapıların duvar panelleri ile birlikte montajı ile kullanıma hazır hale gelir.
Bu yapılar, depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının yanı sıra 11 ilde esnaf ve küçük işletmelerin kesintisiz faaliyetine de destek oluyor. Acil bir durumda barınma ihtiyacını karşılamak için kalıcı çözüm olarak tercih edilen deprem bölgesinde konteyner inşaatları devam ediyor.