Çin’in imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında tekrar genişleyerek 50.1’e yükseldi.
Endeks Aralık ayında 47 olarak kaydedildi.
Aynı zamanda, Ocak ayında küresel PMI aylık bazda 0,6 puan artarak son yedi ayın düşüş eğilimini geride bırakarak 49,2 oldu.
Uzmanlar, Çin’in imalat sektöründeki toparlanmanın küresel ekonomideki gerilemenin sona ermesine büyük katkı sağladığına inanıyor. İmalat sektöründe önemli toparlanma
Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu (CFLP) ve Çin Ulusal İstatistik Bürosu Hizmet Sektörü Araştırma Merkezi tarafından bugün yayınlanan verilere göre, imalat PMI Ocak ayında bir önceki aya göre 3,1 puan artışla %50,1’e yükseldi.
3 ay üst üste 50 seviyesinin altında kalan endeksin yeniden genişleme aralığına girmesi imalat sektörünün önemli ölçüde toparlandığını gösteriyor.
Salgın kısıtlamalarının kaldırılması ve ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların da etkisiyle kısa sürede pazardaki talep hızla arttı.
Verilere göre Ocak ayında yeni siparişler endeksi bir önceki aya göre 7 puan artarak 50,9 oldu. Firmaların üretim faaliyetlerinin normale dönmesiyle imalat PMI’daki çeyreklik düşüş eğilimi sona erdi.
Bunun dışında Ocak ayında istihdam endeksi bir önceki aya göre 2,9 puan arttı.
Veriler ayrıca Ocak ayında İş Faaliyeti Beklenti Endeksi’nin bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 55,6’ya yükseldiğini gösterdi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu yetkilisi Shi Zhaohui, “Ocak ayında imalat ve ticaret faaliyeti beklentileri endeksleri son 10 ayın en yüksek seviyelerine yükselirken, imalat ve ticaret faaliyeti endeksleri nispeten yüksek bir genişleme aralığına yükseldi. Bu, üreticilerin pazarın toparlanmasına olan güvenini yansıtıyor.” dedi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Çin temsilcisi Tamas Hajba, Çin ekonomisindeki toparlanmayı şu şekilde değerlendirdi: “Çin çok büyük bir pazara sahip. Dünya Çin’i yakından izliyor. Piyasalarda, Çin’in gelişme ve büyüme ivmesine büyük bir güvenin olduğu söylenebilir.
Bu bağlamda Çin’in büyümesi ve gelişmesi küresel ekonominin büyümesine katkı sağlayacaktır. Bunun hem küresel ölçekte hem de bölge ülkeleri için çok önemli olduğunu düşünüyorum.”